• Medij: Finance.si

Spremljamo sejo skupščine delničarjev Krke, potrdilo se je, kar smo napovedali - Krka ima tarčo na Kitajskem in dva nova nadzornika

Jože Colarič je na današnji skupščini napovedal prevzem na Kitajskem (a brez podrobnosti). Delničarji so potrdili dva nova nadzornika, to sta postala Borut Jamnik in Hans Felmut Fabry, ki je bil nekoč v Sandozu. Objavljamo celoten potek skupščine.

13:00

Colarič odprl skupščino delničarjev, z dvigom rok so delničarji za predsedujočega skupščini izvolili odvetnika Stojana Zdolška.

Na skupščini je prisotnega 55,287 odstotka vsega kapitala z glasovalno pravico.

13:05

Colarič bo predstavil letno poročilo za lani. "Danes bo treba za to več časa," napoveduje. Delničarji so namreč nezadovoljni s pojasnili o poslovanju, ki so jih doslej dobivali od šefa Krke.

Pojasnjuje, zakaj so prihodki šibki/ zaradi upada valut v Vzhodni Evropi, predvsem rublja, in zaradi upada cen zdravil v Zahodni Evropi. Količinsko, smo pisali, Krka prodajo povečuje - to pomeni, da ji upada prodajna marža.

"Smo z letom 2016 zadovoljni? Nismo! Je bilo pa izrazito težko leto," pravi Colarič. Dodaja, da so lani registrirali 19 novih izdelkov, delež novih izdelkov v prodaji (to so mlajši od 5 let) pa je 38 odstotkov.

Med vlaganji izpostavlja novo tovarno Notol 2, še iz leta 2015, kjer povečujejo količine. Gradijo 54 milijonov evrov vreden novi razvojni center. Vlagajo tudi v Rusiji, povečujejo količinske zmogljivosti v Krka Rus. V Jastrebarskem pridobivajo nove prostore za proizvodnjo onkoloških zdravil.

Z izplenom pri nihanju rublja je zadovoljen. "Približno polovica pozicij je zaščitenih, tako bomo delali tudi vnaprej. Veselim se višjih cen nafte, korelacija med vrsto brent in rubljem je zelo velika," pravi.

Skupščino je, po zakonu, seznanil tudi s pridobivanjem lastnih delnic ter s prejemki poslovodstva.

13:20

Da boste bolje razumeli lansko poslovanje, bom predstavil poslovanje od leta 2005 naprej, pravi Colarič..

Predstavlja graf poslovanja, tega vam, žal, ne smemo fotografirati. Med sejo je namreč fotografiranje prepovedano, to so nam prepovedali sicer že pred začetkom.

Izredno dobro je bilo, da smo vseskozi povečevali količine, razlaga Colarič. Primerja Krko z Gedeon Richterjem in Stado - oba sta slabša po prih odkih po EBIT in EBITDA prodaje. "Lani smo samo nekoliko klecnili pri dobičku", pravi.

13:27

Za letos načrtujejo 1,22 milijarde evrov prihodkov od prodaje. Dobiček bo višji od lani. Povem nekoliko kasneje, pravi Colarič.

Zdaj ponavlja rezultate poslovanja iz letošnjega prvega polletja, prihodki skupine so se glede na lansko enako obdobje povečali za 8,5 odstotka.

Delamo na tem, da poberemo denar, ki leži na cesti na liniji Vladivostok-Lizbona, našteva Colarič trge, na katerih prodaja Krka.

13:38

Colarič razgalja ocenjene podatke o dobičku v prvem četrtletju za skupino:

122,4 milijona evrov dobička iz poslovanja - to je 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani,
176,9 milijona evrov EBITDA, to je 20 odstotkov več kot lani enak čas,
91,7 milijona evrov čistega dobička, kar je 31 odstotkov več kot lani enak čas.
13:42

Strategijo posodabljamo, pred nadzorniki bo novembra. Ne bo drastičnih sprememb, bodo izboljšave.

"Velikokrat nam očitajo, da ne prevzemamo dovolj. Zavzemam se za take, ki bodo nosili dobiček."

Ralaga zdajšnjo strategijo, ki o leta 2020 predvideva 5-odstotno povečanje količinske prodaje, organsko rast in tudi prevzeme, vertikalno integrirano proizvodnjo in povečanje stroškovne učinkovitosti. Ter tudi nov nabor izdelkov. "Previdni smo, ker so stroški enormno visoki," pravi glede bioloških zdravil. Enako udi za zdravila in izdelke brez recepta ter veterinarska zdravila. "Na mnogih trgih so ljudje za zdravila za živali pripravljeni plačati več kot za lastna. Ta trend nam je tudi všeč," pravi Colarič.

14:00

Naši sodelavci trenutno delajo na 170 novih molekulah, to je, ko padejo produktni patenti. Za letos načrtujemo 23 novih zdravil.

Vse to piše v strategiji, pa nekateri niso opazili. V novi bomo nove izdelke še bolj poudarili.

14:07

Investicije bodo v naslednjem obdobju predstavljale manjši pritisk, stisnili bomo dobavitelje. In malo bomo upočasnili tempo.

14:10

Smo pred prevzemom na Kitajskem. A ne bom povedal, česa. Eni (Finanace, op. p.) so se tega itak že dokopali in pisali. Nočemo, da javnost informacije podraži prevzem. Gre za manjše podjetje, na Vzhodu Kitajske, ukvarja se s farmacevtskim razvojem. Verjamem, da bo posel končan do konca poletja. Krka bo imela 51 odstotkov, zdajšnji lastnik 24 odstotkov in tretji partner ostalo. Tudi, če bodo dokapitalizacije, bomo ohranjali večinski delež.

14:21

Colarič je končal, zdaj imajo priložnost delničarji. Če bo kakšno zanimivo vprašanje, da bomo objavili.

14:50

Gremo na glasovanje.

Najprej dobiček: izglasovano je bilo, da se za dividendo nameni 2,75 evra bruto na delnico. Izglasovan je bil nasprotni predlog Jožeta Colariča, kot delničarja, ki pa je predstavljal le tehnične popravke osnovnega sklepa in sklica. Za sklep je glasovalo 83,88 odstotka prisotnih delničarjev.

Dividende se bodo začele izplačevati 20. julija. Kar sicer ne pomeni, da jih boste takrat že dobili. "Nismo mi krivi, mi bomo nakazali zjutraj, zaradi direktive so se spremenila pravila," pravi Colarič.

Tako uprava kot nadzorniki so dobili razrešnico za vodenje družbe v lanskem letu. Upravi jo je podelilo 99,88 odstotka zbranih delničarjev, nadzornikom 99,86 odstotka.

Delničarji so upravi tudi dali pooblastilo za nadaljnje pridobivanje lastnih delnic: 99,86 odstotka jih je glasovalo za.

Letošnje rezultate bo revidiral EY.

15:02

Gremo k volitvam nadzornikov. SDH zahteva odpoklic Anje Strojin. Simona Razvornik je odstopila sama. Za odpoklic je potrebnih 75 odstotkov prisotnega kapitala.

SDH zdaj namesto predlaganega Dimitria Marjanoviča izvoli Hansa Helmuta Fabryja in Boruta Jamnika.

Strojinovo je v bran vzel Kristijan Verbič, šef VZMD. Zahteva pojasnilo SDH. In tudi protestira, da je SDH predlagal tujca, ki je delal za konkurenco. Predlagani kandidat je sicer zdaj samostojni svetovalec.

Predstavnik SDH pravi, da je Fabriy velik strokovnjak, ki bo predstavljal večjo dodano vrednost v nadzornem svetu kot farmacevti. "V nadzornem svetu Krke so že trije pravniki." Tudi Strojinova je.

Proti odpoklicu Strojinove protestira še en delničar.

Zdolšek je dal možnost predstavitve Jamniku, ki je prisoten na skupščini. Ta je ni izkoristil.

Strojinova je bila odpoklicana z 96,68 odstotka prisotnih glasov, to je dovolj po zakonu.

Oba predlagana kandidata sta dobila podporo, Nemec 78,42 odstotka, Jamnik, ki ga je na mesto odstopljene nadzornice predlagala Modra zavarovalnica, pa 97,37 odstotka prisotnih delničarjev.

Verbič iz VZMD napoveduje izpodbojno tožbo na izvolitev Fabriya v nadzori svet. Skupščina je končana.