• Medij: Primorske novice
  • Datum objave: nedelja, 30.07.2017

Delničarji ajdovske družbe Mlinotest so na današnji skupščini, na kateri je bilo zastopanega 78,70 odstotka kapitala, obravnavali dosežene rezultate v poslovnem letu 2016 in ob tem podprli predlog delničarja Vipa holding, da se za dividendo nameni slab milijon evrov bilančnega dobička, kar znaša 0,28 evra na delnico.

AJDOVŠČINA > Skupina Mlinotest je sicer v letu 2016 ustvarila dobrih 57,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je nekoliko boljše kot leta 2015. Čisti dobiček je dosegel 1,15 milijona evrov, bilančni dobiček pa 3,8 milijona evrov. Slab milijon dobička si bodo delničarji razdelili, skoraj 2,9 milijona evrov pa bo ostalo nerazporejenega, so iz Mlinotesta sporočili prek spletne strani Ljubljanske borze.



Poslovanje v letu 2016 je bilo zaznamovano z negativnimi vplivi, ki ga je imelo dogajanje okoli Agrokorja, hkrati pa je na splošno slabša tudi prodaja končnih izdelkov, saj se vse bolj krepijo trendi prodaje polizdelkov oziroma pekarskega asortimana za dopeko. Lani je družba bistveno povečala investicije, ki so dosegle 4,3 milijona evrov, leto pred tem pa 1,2 milijona evrov.

Delničarji so ponovno potrdili tudi delitev dobička za leto 2015, ki je sicer že bil izplačan, vendar so nekateri delničarji predmetni sklep izpodbijali. Prav tako je bila napovedana izpodbojna tožba na ta sklep kot tudi na sklep o delitvi dobička iz lanskega leta. Za revizorja poslovanja je bila izbrana družba Deloitte revizija, ki bo revizijo v Mlinotestu opravljala prvič.

O lastništvu Mlinotesta pa je tekla beseda na četrtkovi seji občinskega sveta Ajdovščina, ki ji je prisostvoval tudi predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič.

Pri sprejemanju občinske strategije upravljanja kapitalskih naložb so nekateri svetniki odprli vprašanje občinskega nakupa delnic in lastništva Mlinotesta. Verbič kljub prošnji za razpravo od župana Tadeja Beočanina ni dobil besede, strategijo pa je zaradi zagotavljanja enakih pogojev pri pridobivanju premoženja v prihodnje podprlo 18 od 23 prisotnih svetnikov.

“S strategijo smo opredelili način upravljanja s temi naložbami, saj je Občina Ajdovščina ena tistih redkih občin, ki ima kapitalske naložbe tudi v gospodarskih družbah. Strategija prinaša navodilo tistim, ki v imenu občine glasujejo na skupščinah in v nadzornih svetih ter jih usmerja, kateri so tisti cilji, ki jih občina zasleduje s temi naložbami,” je po seji dejal Beočanin.

Nakup delnic Mlinotesta se ajdovskemu županu ne zdi sporen, tudi večina svetnikov je bila prepričana, da so z vstopom v lastništvo enega največjih ajdovskih podjetij ohranili domače lastništvo v podjetju in s tem tudi delovna mesta.

STA