• Medij: Finance Live
  • Datum objave: sreda, 02.08.2017

Predsednik VZMD Kristjan Verbič je pri trgovanju z delnicami Velane zlorabil notranje informacije, izhaja iz sodbe ljubljanskega višjega sodišča, ki je zavrnilo Verbičevo pritožbo in tako pritrdilo odločitvi okrajnega sodišča, poroča Delo in dodaja, da bo to najbrž postal prvi pravnomočni primer obsodbe zlorabe notranjih informacij. Verbič je za Delo dejal, da s sodbo ni seznanjen, zato je ne more komentirati.

Ljubljansko okrajno sodišče je Verbiča septembra lani obsodilo na pogojno zaporno kazen osmih mesecev s preizkusno dobo dveh let. Vrniti mora tudi nekaj več kot 14 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi.

Spomnimo, Verbič je nekaj dni pred obvestilom delničarjem Velane o delničarskem sporazumu septembra 2007 kupil nekaj več kot dva tisoč delnic Velane. Z omenjenim sporazumom pa so se nato delničarji Velane zavezali, da bodo za delnico poskušali iztržiti najmanj 22 evrov oziroma nekajkrat več, kot je bila delnica tedaj vredna na borzi, kar je sprožilo tudi rekordno rast cene delnice. Le kratek čas po poslanem sporazumu pa je Verbič prodal večji del svojih delnic. Po očitkih tožilstva naj bi se z notranjimi informacijami okoristil za dobrih 14.000 evrov.