• Medij: delo.si
  • Datum objave: torek, 10.05.2016

Delničarji Mercatorja so na skupščini potrdili vse sklepe, dobička pa tudi letos niso delili.

Dividende spet, ko bodo rezultati še malo boljši
Spet na dobri poti. Foto: Blaž Samec/Delo



Lastniška struktura

Na današnji dan ima Mercator 2448 delničarjev, od tega so tujci imetniki 98,47 odstotka celotnega kapitala, kar pomeni da ima dobrih 2400 malih delničarjev v lasti 1,5 odstotka osnovnega kapitala.

Ljubljana - Tokratna skupščina delničarjev Mercatorja je minila mirno, brez kakršnih koli zapletov: delničarji so z veliko večino potrdili vse predlagane sklepe. Prisotni so bili trije največji delničarji, Agrokor, Agrokor Investments in Societe Generale - Splitska Banka, ki imajo skupaj 94,34 odstotka delnic z glasovalno pravico.

Male delničarje sta zastopala predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristijan Verbič in društva Mali delničarji Slovenije (MDS) Rajko Stanković.

Skupščina je podelila razrešnici upravi in nadzornemu svetu družbe za poslovno leto 2015, predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič pa je delničarjem predstavil poslovno poročilo za leto 2015.

O delitvi dividend niso odločali, saj obvladujoča družba lani ni ustvarila dobička. Tako so skupščino seznanili, da je čista izguba poslovnega leta znašala skoraj 3,8 milijona evrov.

Preneseni čisti poslovni izid je bil pozitiven in je ob zaključku leta 2015 znašal 619.318 evrov. Družba je bilančno izgubo v višini 3,2 milijona evrov pustila nepokrito. Boljši so bili poslovni rezultati skupine, ki je po Balažičevih besedah spet stopila na pot pozitivnega poslovanja.

Male delničarje je zanimalo, kdaj lahko pričakujejo dividende, glede na to, da se poslovanje Mercatorja izboljšuje. Predsednik uprave Balažič je pojasnil, da morajo skladno z zavezami, ki so jih dali ob reprogramu, še izboljšati nekatere kazalnike poslovanja, potem pa bo o dividendah odločala skupščina.

Predsednik MDS Rajko Stanković pa je vprašal, kako kaže z logističnim centrom. Nedavno je namreč Mercator od Slovenskih železnic kupil zemljišče za ta namen. Odgovor je bil jedrnat: če bodo konec leta sprejete spremembe prostorskih aktov, bo logistični center lahko zgrajen v letu dni, torej do 2018. Investicija bo po ocenah stala okoli 100 milijonov evrov.

Skupščina je za revizorja imenovala revizijsko hišo Deloitte revizija