TV SLOVENIJA 1, 24. 3. 2009, DNEVNIK, 19:10
MANICA J. AMBROŽIČ: Nadaljujemo z dogajanjem, povezanim z Istrabenzom. Žrtev prezadolženega koprskega holdinga je tudi Petrol. Nadzorni svet te družbe je sporočil, da je imela družba zaradi naložbe v Istrabenz skoraj 55 milijonov evrov izgube. Petrol je bilanco popravil in vodstvu zatrjuje, da delničarji ne bodo oškodovani. Popolnoma drugače bo z delničarji Istrabenza. Ljubljanska borza je do ponedeljka, ko se bodo banke odločile kaj bodo storile s

holdingom, zaustavila trgovanje z njegovimi delnicami.
FLORJAN ZUPAN: Po vrednotenju 12-ih družb na zadnji dan minulega leta je minusa za 54,8 milijona, samo zaradi Istrabenza za 114 milijonov, med tem, ko je vseh slabitev za 128 milijonov evrov.
MARKO KRYŽANOVSKI (predsednik uprave Petrola): Predvsem smo šli v zelo konservativni pogled in smo cenili vse naše naložbe po pošteni vrednosti in temu primerno bo tudi rezultat negativen.
ZUPAN: Petrol je Istrabenz že pogoltnil in očistil bilanco za naprej, delničarji bodo dobili enako dividendo kot lani. Kako bo to vplivalo na upravo bo znano sedmega aprila na skupščini. Marko Kryžanovski pa zaradi lastniške prepletenosti svari pred stečajem Istrabnezna.
KRYŽANOVSKI: Vpliv tega stečaja, ali ukinitve, ali likvidacije te družbe bo širši iz zelo težaven za celotno Slovenijo. Mislim, da za Slovenijo predstavlja Istrabenz Lehman Brothers in samo enako stanje, ki je nastalo v Ameriki potem krahu bo tudi pri nam.
ZUPAN: Delnica Petrola je danes že padla za pet odstotkov, trgovanje z delnicami Istrabenza pa je borza do ponedeljka na zahtevo izdajatelja ustavila zaradi neuradnih informacij in špekulacij glede usode Istrabenza. Potem, ko je banka UniCredit zasegla delnice Mercatorja je največja upnica postala NLB. Nihče od strokovnjakov, ki smo jih poklicali, pa ni žele odgovoriti na vprašanje kaj to pomeni, ker ne poznajo konkretnih pogodb. Sicer pa se pogajanja z bankami končajo v ponedeljek. In kaj lahko v tem trenutku stori približno 14.000 malih delničarjev? Praktično nič, saj je delnice nemogoče prodati. Če bo šel Istrabenz v stečaj, potem bodo vaše delnice brez vrednosti. Delničarji so namreč zadnji v vrsti za poplačilo iz stečajne mase.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 24. 03. 2009
Termin: 19:00
Trajanje:3