• Medij: STA

Ljubljana, 11. maja - Skupščina družbe Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je danes sklenila iztisniti manjšinske delničarje. Odpravnina za delnico znaša osem evrov in je enaka ceni za delnico v prevzemni ponudbi, v kateri je društvo AMZS postalo nekaj manj kot 94-odstotni lastnik družbe.



Društvo AMZS je leta 1996 ustanovilo družbo AMZS, ki izvaja storitve za člane društva in za druge udeležence v prometu. Delnice v družbi so imeli večinoma zaposleni, po ukinitvi brezplačnih registrskih računov pri KDD pa so jih začeli prodajati. Skupščina AMZS je ob spremenjenih okoliščinah nato sprejela odločitev o povečanju deleža v družbi AMZS.

Tako je glavni delničar, društvo AMZS, na današnji skupščini izglasoval sklep, da proti plačilu denarne odpravnine prenese delnice manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja. A manjšinski delničarji so, kot so sporočili iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), bili proti in napovedali izpodbojne tožbe. Napovedali so tudi tožbo za ničnost skupščine, saj ta po njihovem mnenju ni bila sklicana skladno s statutom družbe.

Malih delničarjev je ostalo 125, tem pa bi društvo AMZS izplačalo skupaj 528.640 evrov. "Upoštevaje ponujeno denarno odpravnino je celotna družba AMZS vredna le slabih 8,7 milijona evrov, kar je po mnenju vseh na skupščini prisotnih manjšinskih delničarjev občutno premalo," so izpostavili v VZMD. Napovedali so tudi preučitev možnosti za sprožitev postopkov preveritve primernosti denarne odpravnine.

Skupščina AMZS se je danes seznanila še z odstopom člana nadzornega sveta Roberta Štabe s 17. marcem ter za novega člana za mandatno obdobje štirih let imenovala Janeza Prosenika. Član nadzornega sveta kot predstavnik delavcev je še za en mandat ostal Uroš Temlin.