POP TV, 15.1.2013, 24 UR ZVEČER, 22:00

Gospodarstveniki pozivajo_politike_k_umiritvi_strastiMAJA SODJA: Nadaljuje se tudi politična kriza. Natanko teden dni po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije, ki je močno obremenilo predsednika dveh največjih strank, niti opozicijski prvak Janković niti premier Janša nista odstopila. Janša je odpotoval v Baku. Sinoči se na odločitve treh koalicijskih strank, naj odstopi, ni odzval in tudi danes svoje odločitve ni sporočil. Zato zdaj vsa širna Slovenija čaka, da se bo iz Azerbajdžana vrnil in končno povedal, kaj bo storil. A glede na to, da so iz poslanske skupine SDS sporočili, da je Janšev odstop mokra želja stricev iz ozadja in njihovih nečakov, najverjetneje ne gre pričakovati, da bi Janša odstopil. Ostane torej samo še možnost tehnične vlade ali pa predčasnih volitev. Da te za Slovenijo v času vse večjega zadolževanja in vse manjšega zaupanja v državo, niso prava pot, svarijo gospodarstveniki. Zato je več kot 50 podjetnikov, ki si od obiska v Azerbajdžanu obetajo podpisane pogodbe, na letalo proti Bakuju sedlo z eno samo željo: »Sprti politiki naj vladne turbulence ne nosijo na to pomembno pot. Na prvo mesto naj postavijo reforme, jih čim prej izpeljejo in šele potem obračunajo med seboj.«


RADOVAN ŽERJAV (gospodarski minister): Jaz sem danes v gospodarstvu hvala bogu, ker imam politike poln kufer. 
JASMINA ŠTORMAN: Tako razpoložen se je na letalo za Baku ali kot je dejal premier Janša, v deželo priložnosti, vkrcal minister Žerjav in predvsem priložnosti si želijo gospodarstveniki. 
KRISTJAN VERBIČ (predsednik Združenja malih delničarjev): Priprave so potekale dolgo časa. Škoda bi bilo, da bi zadeve na najvišjem nivoju, tudi sporazumi, ki so predvideni v podpis, zaradi tega padli v vodo.
ŠTORMAN: A če ima politike vrh glave gospodarski minister, kako dovolj jo imajo šele v gospodarstvu. 
FRANCI PLIBERŠEK (Mik Celje): Politika se more že enkrat strezniti in ne gledat samo na sebe, pa na svoje koristi. 
JOC PEČEČNIK (Elektronček): Država, ki v bistvu sama sebe ubija, ne daje prav najboljših sporočil v tujino. 
ŠTORMAN: Povsem drugače bi bilo, če bi reforme, po katerih gospodarstvo hrepeni, čim prej sprejela. 
PEČEČNIK: In mislim, da bi morali vsi politiki zdajle vsaj za 6 do 9 mesecev nazaj stopiti, pa to stvar rešiti, državo, preden se med sabo takole spopadejo in obtožujejo.
PLIBERŠEK: Če že more priti do kakšne menjave, naj pridejo hitro. Naj se, bom rekel, začete reforme izvajajo naprej. Tu ni pomembno, kdo vodi, oseba, ampak pomemben je program, ki bo Slovenijo pripeljal ven iz krize. 
ŠTORMAN: Na prvem mestu naj bosta rešitev kreditnega krča in reforma trga dela. 
PEČEČNIK: Rabimo še 4, 5 nujnih ukrepov, predvsem da zbudimo bančni sistem. Tako pa smo zdaj v ospredje porinili neke sicer zelo pomembne, moralno pomembne stvari, ampak od njih se pač ta država ne more ta moment nasititi niti izboljšati položaja. 
ŠTORMAN: Slovenija navzven deluje kot neresna država, zato izgublja zaupanje tujih trgov in vlagateljev, še opozarjajo podjetniki, ki so vsakodnevno v stiku s tujci. 
PEČEČNIK: Naši partnerji, tudi v Ameriki, določene informacije dobijo in jih skrbi, če bomo lahko izpolnjevali pogodbe, ki smo jih podpisali. 
ŠTORMAN: A da si bo Slovenija spet pridobila sloves kredibilne države, bo verjetno trajalo precej dlje, kot je trajalo, da je ta ugled izgubila.

 

Medij: POP TV
Avtorji: Štorman Jasmina
Teme: Kristjan Verbič, mali delničarji
Rubrika / Oddaja: 24 ur zvečer
Datum: 15. 01. 2013 
Termin: 22:00
Trajanje:3