jazebc 24ur 13.4.2018

Ljubljanski policisti so zaključili kriminalistično preiskavo v povezavi z grožnjami guvernerju Banke Slovenije Boštjanu Jazbecu. Preiskava je pokazala, da grožnje niso bile povezane z njegovim delom oz. njegovo funkcijo, zato so ga prenehali varovati. Bodo pa kazensko ovadili znanega osumljenca.

Ljubljanski policisti so sporočili, da so zaključili kriminalistično preiskavo v povezavi z grožnjami guvernerju Banke Slovenije Boštjanu Jazbecu.

Policija varovanja po 10. členu Uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, ne izvaja več, saj so v okviru kriminalistične preiskave ugotovili, da so razlogi za to prenehali. Grožnje niso bile v povezavi z njegovim delom oz. njegovo funkcijo.

O vseh ugotovitvah bodo zoper znanega osumljenca podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja Grožnje po členu 135/I-III KZ-1, so še zapisali na PU Ljubljana.

Grozili so tudi njegovim otrokom

Kot smo že poročali, naj bi Jazbec grožnje prejemal s kar štirih različnih telefonskih številk. Neznani pošiljatelj je med drugim grozil tudi njegovim otrokom, zato je guverner zaprosil za policijsko zaščito, do katere je upravičen, so pojasnili v Banki Slovenije. Na policiji so njegov primer obravnavali prioritetno.

Jazbec je grožnje označil kot nedopustne. "Od izvedbe sanacije bank v letih 2013 in 2014 sem deležen medijskega linča, pozive k linču so mediji nekritično objavljali v pismih bralcev. V enem od njih je avtor, član ene od civilnih iniciativ imetnikov izbrisanih delnic oziroma podrejenih obveznic bank, posameznikom, ki smo sodelovali pri sanaciji, zagrozil, da nas bo v primeru, če pristojni organi ne bodo izpeljali postopkov proti nam, ljudstvo pri naslednjem uporu linčalo," je dejal. Dodal je, da je bil verbalnih napadov v zadnjih letih deležen tudi od mimoidočih na cesti. "O storilcih nočem ugibati. Si pa upam trditi, da sem trn v peti zlasti vsem, ki so s sanacijo izgubili denar," je še dodal.

Jazbec sicer predčasno odhaja s položaja guvernerja Banke Slovenije. Njegov guvernerski mandat je zaznamovala omenjena obsežna sanacija bank, zaradi katere je bil deležen številnih kritik, postala pa je tudi predmet kriminalistične preiskave. Odhodu so verjetno botrovala tudi nesoglasja v svetu Banke Slovenije, o katerih so pisali mediji.

VZMD pričakuje opravičilo

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je sporočilo, da pozdravlja hitro in učinkovito delo kriminalistov v primeru groženj Jazbecu, hkrati pa pričakuje tudi opravičilo – tako Banke Slovenije kot Jazbeca, in sicer zaradi javnih namigovanj in insinuacij, da za grožnjami stojijo razlaščeni vlagatelji. Kot je pokazala kriminalistična preiskava, grožnje Jazbecu niso bile povezane z njegovim delom oz. funkcijo, temveč - kot vse kaže - z njegovim zasebnim življenjem, so zapisali.

Že po medijskih objavah, da Guvernerju Banke Slovenije grozijo ter njegovih namigovanjih, da za grožnjami domnevno stojijo v sanaciji oškodovani vlagatelji, so iz VZMD nemudoma sporočili, da so "v primeru izbrisa delnic in obveznic slovenskih bank uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva, vključno s kazenskimi ovadbami zoper takratno vodstvo Banke Slovenije; v medijski komunikaciji pa je VZMD - kljub upravičenemu ogorčenju - ostal v mejah kulturno sprejemljivega. V VZMD odločno obsojajo vsakršen sovražni govor, tozadevne grožnje ali kakršno koli nasilje," so še dodali.

Medij: 24ur.com

Avtor: 24ur.com

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items