LUKAKPSKUPŠČINA28.12.2017

Delničarji na čelu z SDH so izglasovali nezaupnico upravi Luke Koper. Za je glasovalo 99,19 odstotka navzočih delničarjev, med katerimi je največji država oz. Slovenski državni holding (SDH). Na potezi so zdaj nadzorniki, ki se bodo sestali v petek.

Glasovanje o nezaupnici Dragomirju Matiću ter članoma uprave Ireni Vincek in Andražu Novaku je predlagal nadzorni svet, potem ko je bilo novembra objavljeno poročilo o izredni reviziji poslov Luke Koper z izvajalci pristaniških storitev (IPS). To med drugim navaja, da podjetje poslovnega modela IPS na strateški ravni ne upravlja aktivno, ob tem pa opozarja na tveganja s področja kršenja delovne zakonodaje, nadzora nad IPS in korupcije.Matić je vse očitke iz poročila zavrnil. Sicer pa to po njegovem mnenju ni razlog za izrekanje nezaupnice upravi. "Vse okoliščine kažejo na to, da je bila priprava poročila načrtovana, cilj pa je bil ves čas razrešitev te uprave," je dejal.

"Spoštovani predsednik uprave! Tu ni nobenih drugih interesov," mu je odgovorila predsednica uprave SDH Lidia Glavina . Kot je dodala, v Luki Koper prihaja do pomembnih tveganj, predvsem na področju poslovanja z IPS.SDH je denimo od Luke Koper večkrat zahteval, da IPS ne smejo imeti podizvajalcev, a tega uprava ni zagotovila. "Vse ugotovitve kažejo, da ta uprava ne obvladuje razmer," je dejala. Glavina je poudarila, da je ena ključnih zahtev SDH do družb v lasti države, ki jih ima pod svojim okriljem, etično in tudi zakonito poslovanje z ničelno toleranco do korupcije in drugih nezakonitih dejanj. Luka Koper je kljub velikim dobičkom izpostavljena velikim tveganjem, je posvarila.Matić je po drugi strani spomnil na rekordne rezultate, ki jih Luka Koper dosega pod njegovim vodstvom. Zakonitost modela poslovanja z IPS pa po njegovih besedah potrjujeta dve pravnomočni sodbi koprskega sodišča, ki ugotavlja, da ne gre za posredovanje delovne sile, ampak za razmerje na podlagi pogodbe o delu.

Sistem IPS je sicer v Luki Koper v veljavi od leta 1992, je še spomnil Matić, ki je vodenje družbe prevzel v letu 2014. Leto prej se je število redno zaposlenih celo zmanjšalo, je spomnil in vprašal, zakaj lastniki in delničarji niso ukrepali že takrat ter izrekli nezaupnico takratni upravi.

Medij: Žurnal24.si

Avtorja: STA, B. P.