• Medij: STA
Ljubljana/Ajdovščina/Sevnica, 27. marca (STA) - Skupščini družbe Tesktina in Lisca sta danes izglasovali izstisnitev manjšinskih delničarjev, so sporočili iz VZMD. Mali delničarji so glasovali proti iztisnitvi, v primeru Tekstine so napovedali tudi izpodbijanje sklepa in preizkus višine odpravnine.

Na skupščini družbe Tekstina, na kateri je bilo prisotnega 97,96 odstotka kapitala, pri čemer ima glavni delničar Svila In 97,70-odstotni delež, so izglasovali sklep o prenosu delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja z denarno odpravnino 3,40 evra na delnico.


Preostala prisotna delničarja, Jakob Finžgar z 0,26-odstotnim deležem in Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD), sta menila, da je ponujena odpravnina občutno prenizka, in napovedala možnost izpodbijanja sprejetega sklepa, so sporočili iz VZMD.

Ker v gradivu za skupščino ni bilo revizorjevega poročila in dopolnitve cenitvenega poročila, je predsednik VZMD Kristjan Verbič zahteval seznanitev z omenjenimi dokumenti in po proučitvi ugotovil, da je bilo cenitvenemu poročilu dodano dopolnilo, ki ga v gradivu ni bilo. Ob tem je ostalo nepojasnjeno, pravi Verbič, kdaj je nastalo dopolnilo, ki ga je podpisal zastopnik glavnega delničarja Simeon Špruk. Prav tako je revizor Stojan Nikolič iz družbe Stonik glede na parametre, ki jih je podal glavni delničar, precej rezervirano potrdil razpon odpravnine med 3,30 in 4,50 evra, navajajo v združenju.

Verbič je tudi opozoril, da se bančna garancija za izplačilo denarne odpravnine izteče v treh mesecih in da ni nujno, da bo v tem roku sklep o iztisnitvi vpisan v sodni register, zaradi česar bančna garancija za izplačilo malim delničarjem ne bi bila več v veljavi.

Na skupščini družbe Lisca je glavni delničar družba Perspektiva FT, ki ima skupaj z odvisnimi družbami IGM strešnik, CGP in Tiskarna Novo mesto 99,35-odstotni delež, iztisnil male delničarje po ceni 18 evrov na delnico.

Verbič je kot predstavnik VZMD tudi v tem primeru opozoril na veljavnost bančne garancije za izplačilo denarne odpravnine, ki se v tem primeru izteče v manj kot dveh mesecih. Kot so sporočili iz VZMD, je zastopnik glavnega delničarja Darij Južna ob tem zagotovil, da do tega ne more priti.

Južna je po navedbah VZMD pojasnil, da so se za iztisnitev odločili zaradi racionalizacije ter dejstva, da v preteklosti preostali mali delničarji niso aktivno sodelovali pri upravljanju družbe. Po njegovih besedah je ponujena denarna odpravnina enaka ceni, po kateri je družba že v preteklosti odkupovala lastne delnice, pri čemer se je za prodajo odločila večina delničarjev, takšno višino denarne odpravnine pa je po njegovih besedah pokazala tudi cenitvena metoda DFC. Kljub tem pojasnilom je VZMD glasoval proti iztisnitvi.

"V primeru družbe Lisca gre tako še za eno od iztisnitev, ki jo bo v tem letu opravil imperij Perspektiva poslovneža Darija Južne," je zapisal Verbič in spomnil, da so februarja iztisnili male delničarje družbe Hidrotehnik, za četrtek pa je sklicana še iztisnitvena skupščina družbe CGP.

"V vseh naštetih primerih bodo strokovni sodelavci VZMD ocenili primernost ponujene denarne odpravnine ter po potrebi sprožili ustrezne postopke," je napovedal Verbič.