Slovenskenovice.si, 19.02.2015

Zakaj že vlada tako vehementno brani guvernerja Banke Slovenije? Bo nazadnje samo Desus primoran precej popustiti pri pokojninah?

verbic kotnik_DZLJUBLJANA - Le dan po tistem, ko je vodja poslanske skupine vladnega Desusa Franc Jurša na novinarski konferenci spregovoril o dopolnilih, ki ju je skupina poslancev z njim kot prvopodpisanim vložila k predlogu novele zakona o izvrševanju proračunov za 2014 in 2015 zato, da ne bi »v primeru premajhnega priliva v pokojninsko blagajno oziroma sočasnega pomanjkanja sredstev v proračunu«, pa čeprav »samo začasno«, nehali izplačevati pokojnine, je državni sekretar finančnega ministrstva Metod Dragonja pohitel v državni zbor, guverner Banke Slovenije dr. Boštjan Jazbec pa na sejo vlade. Mimogrede, SMC je včeraj neusmiljeno zavrnil Jurševi dopolnili, slednji pa je le ponižno na to dejal, da zavrnitve resda ni vesel.

Skratka, guverner Jazbec se je udeležil redne seje vlade, kjer so se mu ministri pustili dokončno prepričati, da Banka Slovenije (BS) pri sanaciji bančnega sistema ni prirejala ne dokumentov ne datumov ter da nikoli ni želela z manipulacijo (dramatičnim zavajanjem javnosti) upravičiti nujnosti izbrisa podrejenih obveznic, s čimer so bili tisti, ki so te kupili, kot je znano, oškodovani za približno 600 milijonov evrov. Dragonja pa je bil sočasno, vendar iz drugačnega razloga, na skupni seji parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko ter komisije za nadzor javnih financ.