Gorenje210.1.2018ta

GREGOR TREBUŠAK: Sedaj pa še o slovenskem gigantu, o katerem vedno govorimo o presežkih, pa bi nas morda moralo precej skrbeti kaj se ta, dogaja. Gorenje v Sloveniji zaposluje kar 6000 ljudi, a ob uporu delavcev, ko jim sprva niso želeli izplačati spodobnih božičnic, pa ob odhodu Philipsa kot kupca, težko rečemo, da ni nič narobe. In to so želeli povedati tudi nekateri lastniki Gorenja na današnji izredni skupščini. Predlagali so menjavo dveh nadzornikov, postavljenih s strani države, Marka Volča, nekdanjega šefa NLB-ja in Uroša Slavinca, nekdanjega šefa Heliosa. Razlog pa: preveč prijateljske vezi med upravo in nadzornikoma. In to menjavo so podprli mali delničar Philip Alexander Sluiter, pa Raiffeisenbank Austria, Splitska banka in Unicredit Banka Madžarska, zamenjavi so bili naklonjeni tudi mali delničarji Gorenja. Morda pa se vsi ti le ne motijo, da je v Gorenju nekaj narobe, pravi Karmen Lugarič.

KARMEN LUGARIČ: Zanimivo zgodovino imata nadzornika, ki so ju želeli nekateri zamenjati. Marko Volč, šef NLB-ja med letoma 92 in 2004, ki je med drugim nadziral najbolj razvpito hčerinsko družbo LHBFrankfurt. S položaja prvega moža NLB ga je odnesla afera Sigma. Uroš Slavinec, nekdaj prvi mož Heliosa je iz njega odšel po 33 letih, takoj po prodaji Heliosa avstrijski družbi Ring, zaradi katere je zaradi suma zlorabe položaja v policijski preiskavi. Od 70% delničarjev Gorenja, pa je danes za razrešitev glasovalo 45%.

PHILIP ALEXANDER SLUITER (mali delničar Gorenja): Če bi nam to uspelo, bi takoj zamenjali gospoda Bobinca.

LUGARIČ: Pravi delničar Sluiter. Nadzornika Volč in Slavinec sta po njegovem preveč prijateljska z upravo. A delničarji se pritožujejo tudi nad rezultati Gorenja, ne le Sluiter. Spomnimo: zaradi božičnice je bil nedavno v Gorenju tudi spontan upor.

SLUITER: Zato mislim, da Bobinac išče strateškega partnerja, ker Gorenju zmanjkuje časa.

LUGARIČ: Po vašem mnenju Gorenje dobro posluje?

MATEJ TOMAŽIN (Društvo malih delničarjev Gorenje): Glede na primerjavi s konkurenti ne.

LUGARIČ: In da bi morali imeti ob 1,3 milijarde evrov prihodkov, malo več dobička kot 3 milijona.

FRANJO BOBINAC (predsednik uprave Gorenja): Poglejte, vse je relativno, nikoli nismo tako dobri, da nebi mogli biti še boljši, to absolutno drži. Ampak res je, da so vsi, ki so primerljivi z nami, recimo italijanski Ardo, pa španski Fagor, pa francoski Thomson, jih pravzaprav že več ni.

LUGARIČ: In dodaja, o Sluiterju, ki je bil od 2008 do 2010 z Bobincem tudi v upravi Gorenja.Se je ukvarjal on takrat z reševanjem svojih podjetij in kar nekaj po mojih informacijah, 5 do 7 jih je v tistih dveh, treh letih, ko pravzaprav on ni zaupal razvoju Gorenja, je ta podjetja on spustil v stečaj, upnikom ostal dolžan skoraj za 10 milijonov evrov, od tega je nekje pomembni nizozemski banki za skoraj 3,5 milijone evrov.

SLUITER: Eno podjetje je bankrotiralo, a smo da ponovno oživili, a vsi kreditorji in banke so bili v celoti poplačani, tako da

LUGARIČ: Torej ne dolgujete 10 milijonov bankam?

SLUITER: Nikomur ne dolgujem ničesar.

LUGARIČ: Danes smo na skupščini slišali in videli, da je šef Gorenja dobesedno snel rokavice, a boj tudi zanj očitno še ni končan.

SLUITER: To je šele prva runda.

 

Medij: Kanal A (Svet)

Avtorica: Karmen Lugarič

Tor, 09. jan. 2018; Termin: 18:26

 

 

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items