• Medij: Siol.NET

Če ste v zadnjih dneh domov prejeli obvestilo Klirinško depotne družbe o vrednostnih papirjih v vaši lasti in ne veste, kaj z njimi narediti, vam v Vseslovenskem združenju malih delničarjev ponujajo rešitev.

Kot so pred časom napovedovali, so danes v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) predstavili rešitev za 240 tisoč lastnikov težko unovčljivih vrednostnih papirjev, ki jim ležijo na registrskih računih pri Klirinško depotni družbi (KDD). Z njimi morajo lastniki zaradi skorajšnje ukinitve registrskih račun do konca leta nekaj narediti, sicer bodo znova postali državna last.

http://siol.net/novice/gospodarstvo/kaj-verbicevo-zdruzenje-svetuje-malim-delnicarjem-426124




Bo VZMD ponudilo rešitev 240 tisoč lastnikom kmalu ukinjenih registrskih računov?

Ilirika predstavila rešitev za lastnike težko unovčljivih delnic


"Gre za neke vrste ponovno nacionalizacijo premoženja državljanov, kar je milo rečeno neprimerno in neokusno," je na novinarski konferenci uvodoma opozoril predsednik združenja Kristjan Verbič.

Prepričan je, da državne institucije z ukinjanjem registrskih računov namenoma ustvarjajo paniko, da bi banke in borzne posredniške družbe po lahki poti prišle do dodatnih zaslužkov. "Država bi morala ustrezneje obvestiti imetnike teh računov, kakšne možnosti imajo," je dodal.

Delniška opora kot opora zbeganim delničarjem

"Po dolgotrajnem in tehtnem razmisleku smo našli primerno rešitev za ohranitev vrednostnih papirjev lastnikov po kar se da nizkih in razumnih stroških, ki so neprimerljivi s katerokoli drugo ponudbo na trgu," je dejal Verbič. S tem bodo imetniki registrskih računov ohranili vrednostne papirje in vse pravice kot na zdajšnjih registrskih računih.

Po njegovi grobi oceni skupna vrednost borznih papirjev pri KDD znaša okoli 1,5 milijarde evrov, v največji meri pa izhajajo še iz certifikatskega lastninjenja.

Svojo rešitev za delničarje so v VZMD poimenovali Delniška opora. Z njo vsem imetnikom vrednostnih papirjev na registrskih računih ponujajo brezplačen prenos na fiduciarni račun, odprt pri odvetniški družbi. "Fiduciarni račun je varen pred vsakršnimi morebitnimi zahtevami morebitnih upnikov. Na njem vsak imetnik ohrani svoje delnice in uživa vse pravice iz naslova trgovalnega računa," je pojasnil Verbič.

Minimalni stroški in aktivna skrb za vrednostne papirje

Fiduciarni račun bo odprt pri odvetniški pisarni Zaman. "Ko bodo imetniki želeli delnice prodati ali jih prenesti na svoj fiduciarni račun, bodo v naši pisarni vložili nalog in izstopili iz skupnega fiduciarnega računa," je dejal Marko Zaman. Poudaril je, da je skupni fiduciarni račun povsem ločen od preostalih računov odvetniške pisarne in združenja.

Po Verbičevih trditvah združenje imetnikom ne zagotavlja samo minimalnih stroškov, temveč tudi aktivno skrb za vrednostne papirje z vidika udeležbe in glasovanja na skupščinah ter napovedovanj izpodbijanj skupščinskih sklepov in samih postopkov. "Naš edini interes je, da v Sloveniji ostane čim več manjšinskih delničarjev ter da z naslova njihovih delnic zagotovimo boljše upravljanje družb in višje dividendne donose," je dejal Verbič.

V shemo lahko pristopite že jutri

Imetnik vrednostnih papirjev mora za priključitev k Delniški opori izpolniti izjavo in na KDD vložiti zahtevo za prenos delnic na fiduciaren račun. Združenje z jutrišnjim dnem odpira informacijski center in začenja izvajati prenos delnic na fiduciarni račun. Po Verbičevih besedah se nanje obrača veliko predvsem neukih in zbeganih malih delničarjev.

VZMD po Verbicevihbesedah ponuja najnizjenadomestilo za vzdrzevanjeimetnistvavrednostnih papirjev v primerjavi s preostalimi.@SiolNEWS

— David Kos (@davidkos509) September 20, 2016

Pristop imetnikov k shemi je brezplačen, letno nadomestilo za vrednost portfelja do tisoč evrov pa znaša devet evrov. Do konca tega leta so pristopniki plačila nadomestila oproščeni, s plačilom ob pristopu pa je nadomestilo krito za vse prihodnje leto.

Če vrednost portfelja presega tisočaka, dodatno nadomestilo za vsakih dodatnih začetih 200 evrov znaša 0,5 evra. Za deset tisočakov vreden portfelj bi se torej vrednost nadomestila zvišala za 22,5 evra. Če bo imetnik vrednostnih papirjev samovoljno izstopil iz sheme, ga bo to stalo 15 evrov. V primeru stečaja izdajatelja delnic bo izstop iz sheme brezplačen.