• Medij: Finance
  • Datum objave: ponedeljek, 08.08.2016

Kaj vse je čudno pri menedžerskem prevzemu MlinotestaPrevzemna ponudba za Mlinotest, pred dnevi jo je objavila menedžerska družba Mlino, odpira več vprašanj, denimo, kako bodo prevzemniki posel financirali in ali se v posel še lahko vmeša sodišče. Transakcijski račun podjetja Mlino, prek katerega poteka prevzem, je še vedno blokiran.

Družba Mlino, ki je v večinski lasti menedžerjev Mlinotesta, je prejšnji teden objavila ponudbo za prevzem Mlinotesta - za delnico ponujajo 1,1 evra. Prevzem je med malimi delničarji Mlinotesta dvignil precej prahu, pogledali smo, kje so se in kje se bodo lomila kopja.

To ni delavski, ampak menedžerski prevzem

Najprej pojasnilo, z menedžerskimi prevzemi ni nič narobe. Toda v primeru Mlinotesta se v javnosti ustvarja vtis, da gre za delavski prevzem - o tem je denimo pred časom pisal tednik Mladina, poslanec SD Matjaž Nemec pa je v pogovoru za portal Lokalne Ajdovščina povedal: »Model odkupa določenega deleža podjetja s strani delavcev ter lokalne skupnosti je model, ki ponuja razvojne alternative dosedanjemu, po mojem mnenju preveč pasivnemu odnosu do perspektivnih podjetij.«

Ponudbo za prevzem Mlinotesta je objavila družba Mlino, ki skupaj z ajdovsko občino in Vipo Holdingom obvladuje nekaj več kot 77 odstotkov družbe. Že pred tem je objavila tudi ponudbo za prevzem Vipe Holdinga. Kdo so lastniki podjetja Mlino? Nekaj več kot 40 odstotkov družbe obvladujeta šef Mlinotesta David Nabergoj in družba Evklid (ta je v polovični lasti člana uprave Matije Majcenoviča in Karmen Dietner, sicer šefinje Pokojninske družbe A). Drugi član uprave, Danilo Kobal, ima v lasti dobrih 11 odstotkov podjetja Mlino. To pomeni, da uprava sama obvladuje več kot 50 odstotkov družbe, ki prevzema Mlinotest.

Blokirani računi

Mlino je imel v času nastajanja tega besedila, v petek, deveti dan zapored blokiran edini transakcijski račun. Najprej uradne informacije, šef družbe Mlino Franko Perič pojasnjuje: »Gre za rezervacijo na računu družbe Mlino, ki je posledica začasne odredbe, izdane na zahtevo družbe K & K Investicije, ki je v lasti Boruta Kuhariča in ki hoče na ta način doseči predčasno vračilo posojila, danega družbi Mlino s strani švicarskega posojilodajalca za obdobje 12 let. Prepričani smo, da za izdajo začasne odredbe ni zakonskih pogojev, in pričakujemo, da bo odredba na podlagi ugovora, ki smo ga danes vložili na okrajno sodišče v Ajdovščini, v celoti razveljavljena in torej tudi blokade več ne bo.«

Neuradno je slišati, da je Kuharič menedžerjem, zbranim v družbi Mlino, posodil okoli 700 tisoč evrov. Kuharič, sicer nekdanji šef Vipe Holdinga (ta je bil tudi lastnik Mlinotesta) in do letos nadzornik Mlinotesta, za pojasnila ni bil dosegljiv.

Izplačilo dividend

Delničarji Mlinotesta so na majski skupščini izglasovali sklep, da družba poleg bilančnega dobička v višini 825 tisoč evrov iz drugih rezerv družbe izplača še dodatnih 654 tisoč dividend. Zoper ta sklep je eden od delničarjev vložil izpodbojno tožbo in novogoriško sodišče je z začasno odredbo prepovedalo izplačilo dividend. A v Mlinotestu so pohiteli.

»Po prejemu začasne odredbe, ki smo jo prejeli 20. junija in s katero nam je sodišče prepovedalo izplačilo dividend, smo izplačilo zaustavili. Velika večina je sicer že bila izplačana, kar je tudi skladno s sklepom skupščine, ki je potekala 18. maja in po katerem se izplačilo dividend opravi najpozneje v 30 dneh po dnevu zasedanja skupščine. Dividenda ni bila izplačana tistim posameznim delničarjem, katerih podatkov nismo imeli in nam jih ti še niso sporočili. Zoper sklep o začasni odredbi smo na sodišče vložili ugovor, o katerem sodišče še ni odločilo. Zadevo bo torej v nadaljevanju reševalo sodišče in bomo v tej zvezi čakali na odločitev sodišča, ki je še nimamo, torej zadeva še ni pravnomočno zaključena,« pojasnjuje šef podjetja Mlino Franko Perič.

Financiranje prevzema

Iz zgornjih dveh točk je razvidno, da nameravajo menedžerji družbe Mlino prevzem financirati deloma s posojili in deloma z denarjem, ki so ga prejeli od dividend Mlinotesta. Perič na vprašanje o tem, kako nameravajo financirati prevzem, odgovarja: »Mlino je iz lastnih virov ter z najetimi posojili zagotovil skoraj 2,7 milijona evrov in jih, skladno s pravili, deponiral pri Centralni klirinško-depotni družbi (KDD). Glede na izid prevzemne ponudbe, ki se izteče 31. avgusta, bodo potem tudi izpolnjene vse finančne obveznosti.«