• Medij: Delo.si

Predsednico sveta VZMD je seznanil, da je bil obsojen zlorabe notranjih informacij, in svetu ponudil svoj odstop.
Ljubljana – Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič je predsednico sveta VZMD Janjo Žlogar Piano seznanil, da je bil obsojen zlorabe notranjih informacij, in svetu ponudil svoj odstop. Žlogar Pianova je sejo, na kateri se bodo svetniki opredelili do ponujenega odstopa, sklicala za torek, so sporočili iz združenja.

Višje sodišče v Ljubljani je nedavno potrdilo prvostopenjsko sodbo Verbiču, ki je bil obsojen na osemmesečno pogojno zaporno kazen zaradi zlorabe notranjih informacij pri trgovanju z delnicami Velane.

Verbič je prejšnji teden predsednico sveta VZMD pisno tudi uradno seznanil z obsodbo, zaradi česar je skladno s svojim osebnim prepričanjem svetu združenja dolžan ponuditi svoj odstop. Hkrati je Verbič Žlogar Pianovo zaprosil, da z nastalo situacijo seznanil tudi člane sveta ter da se ta do ponujenega odstopa čim prej opredeli. Predsednica sveta je sejo sklicala za prihodnji torek, so danes zapisali v VZMD.

Sicer se je svet VZMD v preteklosti v primeru Velana sproti že seznanjal in tudi sprejemal stališča o postopkih, ki jih je s tem v zvezi zoper Verbiča in VZMD sprožila Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) in državno tožilstva, so spomnili.

Pri tem so povzeli Verbičeve navedbe, da v primeru managerskega prevzemanja Velane ne on ne VZMD nista razpolagala z nikakršno notranjo informacijo. Obenem se je tudi vprašal, koliko prevzemnikov delniških družb, ki so pred objavo svoje prevzemne namere začeli pridobivati in kopičiti nezanemarljive deleže v ciljni družbi so ATVP in sodišča procesirala.

Ob ponujenem odstopu je Verbič izpostavi tudi dejstvo, da je VZMD vse od ustanovitve praviloma prvi dvigal glas, se pogosto kot edini zoperstavljal nedotakljivimi, opozarjal na stranpoti upravljanja državnega premoženja ter sprožil prek sto sodnih postopkov v prenekaterih primerih oz. poskusih oškodovanj.

»Dejstvo, da sem - kot edini(!) doslej - obsojen zaradi zlorabe notranjih informacij, veliko pove predvsem o pravnem sistemu in režimu v Republiki Sloveniji ter vzvodih discipliniranja redkih, ki si še drznejo zoperstaviti spornim ravnanjem odtujene oblasti ter interesom vplivnih mešetarjev s premoženjem in kapitalom, ustvarjenim skozi generacije,« so v VZMD še povzeli Verbičeva stališča.