TV SLOVENIJA 1, 13.01.2011, POGLEDI SLOVENIJE, 20.00

Pogledi_Slovenije_14.1.2011TRAVEN: A na DARS-u se še vedno delajo kot da nič ni. Še več, po naših informacijah naj bi DARS z Matejo Duhovnik na čelu uradu za varstvo konkurence, ki je uvedel postopek proti SCT-ju in drugim sporočil, da ne more izročiti vira zahtevane dokumentacije, češ da je uničena. Na naše vprašanje DARS-u ali so ovadili domnevnega uničevalca, šlo naj bi za nekdanjega člana uprave Abdona Peklaja, so nam odgovorili, navajam: „S temi informacijami ne razpolagamo.“ Pa da so takšno informacijo s strani DARS-a prejeli, nam je pred nekaj urami uradno potrdil tudi odhajajoči direktor UVK Jani Soršak. Potem ko je bilo jasno, da je avtocestni križ končan, in da denarja ne bo več, so bile na vrsti železnice. Zabeležka iz 27. januarja lanskega leta kaže na začetek dogovarjanja SCT in drugih slovenskih gradbincev o 9 milijardah evrov vrednem novem slovenskem projektu, posodobitvi železnic. A gre šele za začetek, pravih poslov še ni. Zato jih DARS že počasi pripravlja v dva scenarija, iskanje poslov v tujini in priprava na najhujše čim bolj načrtovan propad SCT-ja v Sloveniji.

Večinski lastniki SCT-ja so prek SCT Holdinga so trije, Ivan Zidar in njegova dolgoletna sodelavca Aleksander Mezde ter eden izmed bratov Jamnik, Janez Jamnik. Po nam dostopnih podatkih je bil SCT-jev prosti denarni tok v letu 2008 približno 50 milijonov evrov, lastniki pa so si izplačali za 7,6 milijonov evrov dividend. Leto kasneje je bil denarni tok že rahlo negativen, zato so morali v SCT-ju najemati nova posojila v desetinah milijonov, da so lahko odplačevali dolgove, a kljub temu so si lastniki izplačali kar za 6,8 milijonov evrov dividend. Izčrpavanje podjetja pa naj bi se intenziviralo še posebej v lanskem letu. Konkretno kaj to zdaj pomeni, konkretno? Predstavnik malih delničarjev Kristjan Verbič je na podlagi časnika o Financah, ki je odkrival kako so lastniki SCT-ja uspešno pod svoje lastno okrilje poceni pridobili dobro stoječe hčerinsko podjetje in ga izločili iz morebitnih stečajnih postopkov, pravi.
KRISTJAN VERBIČ: No gre za sume o pretakanju kapitala z družbe SCT na druge družbe, ki so bodisi družbe z omejeno odgovornostjo, in imajo v tem kontekstu seveda bilance, ki so čiste ali ugodnejše za tiste, ki so lastniki.
TRAVEN: Tako podjetje SCT, ki je kar 84 % poslov opravilo v Sloveniji in to prek javnih naročil, torej s proračunskim denarjem, da izkazuje negativni kapital v višini dobrih 45 milijonov evrov. In pri podatku, da je SCT imel pri Novi Ljubljanski banki po letu 2009 kot kaže ta dokument kar za 228 milijonov evrov kreditov in garancij, to je približno toliko kot bomo zdaj vložili v NLB ob dokapitalizaciji, je popolnoma jasno zakaj finančni minister Križanič pri nameravanem Libijskem poslu skušal celo s protiustavnimi zakoni reševati SCT. Iz internega dokumenta, ki ga objavljamo, je državna banka SID oz. njena uprava komisiji sestavljeni iz državnih uradnikov predlagala naj podpre Ivana Zidarja pri pohodu v Libijo z zavarovanjem bančnih garancij, kljub temu navajam: „Da je pogodba, ki jo je Zidar sklenil v Libiji, SCT postavlja v podrejen položaj in tega se SCT zaveda.“ a državni uradniki kljub priporočilom Banke SID, ki je pod nadzorom finančnega ministrstva niso dali zelene luči. Zato je v igro vstopil sam minister za finance, ki je zadnji dan septembra lani naznanil, navajam: „Da bo Zidar dobil garancije kar prek posebnega zakona, a so kasneje ugotovili, da bi bil zakon protiustaven.“ Tako se Zidar zdaj ob podpori gospodarstva, bori še za zadnje drobtinice, ki so ostale v Sloveniji. To je DARS-ov podizvajalec Mirko Požar, ki pripoveduje, kako je Duhovnikova poskrbela za Zidarja in ne za podizvajalce v primeru pomurske avtoceste.

 

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Slak Uroš,Traven Bojan
Teme: Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Pogledi Slovenije 
Datum: 13. 01. 2011
Termin: 20:00
Trajanje:90