POP TV, 8. 7. 2011, 24 UR, 19.11


POP_TV_-_Verbic_VZMD

 

PETRA KERČMAR: Danes pa je finančne trge presenetila novica, da želi drugi najbogatejši Slovenec Igor Lah prek družbe KS Naložbe prevzeti Pivovarno Laško.
MATJAŽ TANKO: Poznavalce je namera precej presenetila, poleg tega je večina prepričana, da ni resna. A Lah lobistične interese in ozadja zanika ter vztraja: res želimo prevzeti Pivovarno Laško.
KERČMAR: Kje bo izgubarska družba dobila denar za to, pa ne pove.

KATARINA MATEJČIČ: Lahova družba KS Naložbe, ki je imela lani manj kot 200.000 evrov prihodkov in skoraj štirikrat toliko izgube, želi nenadoma prevzeti mnogo večjo Pivovarno Laško.
DUŠAN ZORKO (predsednik uprave Pivovarne Laško): Za to zadevo sem izvedel iz časopisa, tako kot vsi ostali. Me je danes presenetilo.
ANJA STROJIN ŠTAMPAR (članica uprave KAD): Te namere nismo pričakovali.
ANDRAŽ GRAHEK (KD Skladi): Sigurno je nismo pričakovali ali pa da bi vedeli za njo. Je mogoče malo bolj zabavna v nizu vseh različnih peripetij okrog Pivovarne Laško in dogajanja okrog Mercatorja.
MATEJČIČ: In tudi zato so poznavalci prepričani, da je v ozadju nek drug skrit namen. Po eni različici naj bi Laha zanimale nepremičninske skupine, po drugi pa naj bi s tem želel ohraniti delovanje že zdaj finančno oslabljenih pivovarjev.
KRISTJAN VERBIČ (Vseslovensko združenje malih delničarjev): Regulatorji trga, nadzorniki in ustrezne institucije morajo pri tem imeti ustrezno vlogo v kolikor bi šlo za špekulativne namene in za zlorabo instituta.
MATEJČIČ: Lah pa se brani: naši nameni so zelo resni, nasprotujemo špekulacijam, da so v ozadju nepremičninski posli ali onemogočanje poslovanja Pivovarne Laško. Nasprotno, naš cilj je, da prevzem uspe. A tudi če je to res, so pred Laščani težki meseci.
ZORKO: Ta zadeva sigurno spremeni marsikaj in nam povzroča probleme. In definitivno bom dal pravno pregledat zadeve in potem bomo ustrezno odreagirali.
MATEJČIČ: Torej Pivovarna Laško ne sme recimo zdaj prodati Mercatorja?
GRAHEK: Tako kot mi to razumemo, ne.
MATEJČIČ: Lah prevzemnega praga in cene še ni želel razkriti, redkobesedni pa so bili tudi obstoječi lastniki.
STROJIN ŠTAMPAR: Čakali bomo, da bo ponudba tudi objavljena in ko bodo pogoji ponudbe objavljeni, se bomo odločili.
MATEJČIČ: Vseeno se zastavlja vprašanje, ali imajo KS Naložbe sploh dovolj denarja za prevzem. Potrebovali bi namreč vsaj 100 milijonov.
GRAHEK: To je zelo težko komentirat v bistvu pri družbi, ki se jo pač povezuje z gospodom Lahom, ki pač po različnih mnenjih ima pač dovolj premoženja lahko.
MATEJČIČ: Ali ga ima res dovolj, in to kar za nakup Pivovarne Laško, bo znano že v mesecu dni.

 

Medij: POP TV
Avtorji: Matejčič Katarina
Teme: Vseslovensko združenje malih delničarjev, Kristjan Verbič, mali delničarji
Rubrika / Oddaja: 24 ur 
Datum: 08. 07. 2011
Termin: 19:00
Trajanje:4

 

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items