• Medij: Finance.si

Svet VZMD - Vseslovenskega združenja malih delničarjev - je po pričakovanju zavrnil ponujeni odstop predsednika združenja Kristjana Verbiča. Verbič je odstop ponudil po tem, ko je višje sodišče potrdilo lansko prvostopenjsko obsodbo zaradi zlorabe notranjih informacij pri trgovanju z delnicami Velane. Verbič je tako pravnomočno obsojen na pogojno kazen osem mesecev zapora, vrniti pa mora tudi 14 tisoč evrov nezakonito pridobljene koristi.

Gre za šolski primer zlorabe notranjih informacij. Verbič je namreč zase kupil delnice Velane le nekaj dni preden je VZMD poslala delničarski sporazum, kjer so se zavezali, da bodo skušali doseči ceno 22 evrov na delnico. Cena je poskočila, Verbič pa je svoje delnice skorajda takoj prodal. Pa ne le to, Verbič se je v medije - objavil je denimo Siol - in v zgodovino zapisal s posnetkom, na katerem govori:

"Velana kotira na trgu in je na trgu kotirala tudi takrat, ko smo se v združenju zavestno odločili, da bomo posegli na ta trg. Kot zakoniti zastopnik društva sem to naredil sam in to ob zelo jasnem namenu, da se ta cena dvigne. To je tudi uspelo. Cena delnice Velane se je v tistem času zvišala za praktično desetkratnik." Posnetek je bil kasneje umaknjen. Verbič pa je pravnomočno obsojen.

Ukradel in je pohvaljen

Kljub pravnomočni obsodbi za insiderstvo VZMD Verbiča podpira. Svet, ki mu predseduje Janja Žlogar Piano, člani pa so Renata Zupančič, Miro Zupančič, Andreja Sever in Miran Mejak, sporoča: "V zadevi Velana je VZMD ravnal enako, kot v vseh ostalih primerih, ko so se nanj obrnili manjšinski delničarji za pomoč pri grozečem oškodovanju in pričakovani iztisnitvi po neprimerni (prenizki) ceni delnice. Svet zavoda meni, da je predsednik zavoda v zadevi Velana deloval za uresničitev poslanstva VZMD, to je pomoč manjšinskim delničarjem... Svet predsedniku izreka pohvalo." Da je Verbič zase ukradel - kar je razvidno iz pravnomočne sodbe - za svet VZMD očitno ni pomembno.

Kako si obsojeni insider Verbič gradi zaupanje in koliko je to res?

Včeraj se je sešel tudi strokovni svet VZMD; v sporočilu VZMD pa je je zapisano:"Strokovni svet predlaga, da VZMD pospešeno pomaga oz. vodi nadaljnje pravne postopke, vključno z Zahtevo za varstvo zakonitosti. Strokovni svet ponujenega odstopa ne sprejema." To je dikcija, ki kaže in skuša vzpodbuditi zaupanje v obsojenca za insiderstvo Kristjana Verbiča.

Seje sveta so se po sporočilu VZMD udeležili: kolumnist financ Tadej Kotnik, ki je v javnosti zadnji čas znan kot borec za zakonitost pri bančnih izbrisancih, odvetnik Blaž Strojan, iz odvetniške pisarne Fašun, Melihen, Milač, Strojan, Ludvik Toplak, doktor pravnih znanosti, nekdanji rektor mariborske univerze, doktor Andro Ocvirk, znani gospodarstvenik in politik, denimo nadzornik Cimosa. Po sporočilu VZMD ima Verbič tudi zaupanje nekdanjega viceguvernerja Banke Slovenije Janez Košak in pa izrednega profesorja na ljubljanski ekonomski fakulteti Branka Koržeta Branko Korže. Vsi ti so se seje udeležili in niso sprejeli odstopa, v skladu s sporočilom VZMD.

Kaj pa je res? Preverili smo pri Tadeju Kotniku. Ta ni seznanjen, da bi strokovni svet včeraj sprejemal ali ne sprejemal Verbičevega odstopa, ker to ni njihova naloga. Kotnik je sicer sejo zapustil takoj po svoji uvodni predstavitvi razmer pri bančnih izbrisancih in se ni udeležil niti nikakršne razprave ne morebitnega glasovanja o Verbiču. Dopušča možnost, da so o njem razpravljali drugi. Tako Kotnik kot član strokovnega sveta ni predlagal, da VZMD pospešeno vodi postopek varstva zakonitosti za Verbiča. Dodaja, da če bi se strokovni svet izrekal o Verbiču,ne bi glasoval. Zakaj ne bi obsodil insiderstva? Primera ne pozna dovolj, pravi Kotnik.

Če morda koga od preostalih članov strokovnega sveta VZMD, ki so v sporočilu za javnost VZMD omenjeni, da so izrazili podporo insiderju Verbiču, moti to razmerje - nas lahko s tem seznanijo.

Združenje VZMD je zasebno združenje in je seveda popolna svoboda njihovih članov in organov, koga podpirajo za svojega predsednika. Po mnenju Financ je sicer žalostno, da se proti nezakonitosti jasno ne izrečejo doktorji prava, ljudje z akademskimi nazivi in pomembnimi funkcijami. O tem, kako naj dobimo obsodbo nezakonitosti in slabih praks, če te podpirajo in jim dajejo reputacijsko legitimacijo država, politika in stroka pa smo pisali v članku Investicijske priložnosti v Sloveniji: z roko v roki jih promovirata država in obsojenec za insajderstvo Kristjan Verbič.