• Medij: RTV Slovenija

 

dnevnik05082016

Moti jih nizka cena in prevzem družbe z lastnim kapitalom

5. avgust 2016 ob 14:09 Ljubljana - MMC RTV SLO


Vseslovensko združenje malih deležnikov je napovedalo pritožbo nad prevzemno ponudbo za dodatni 20-odstotni delež Mlinostesta s strani družbe Mlino, ki je v lasti vodilnih in zaposlenih v Mlinotestu. Bojijo se namreč, da gre za nov primer tajkunskega prevzema.

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev so se protestno oglasili, potem ko je družba Mlino, ki je v lasti več kot štiridesetih vodilnih in drugih zaposlenih v Mlinotestu, skupaj z občino Ajdovščina in družbo Vipa Holding objavila prevzemno ponudbo za odkup še 20-odstotnega deleža v tej ajdovski živilski družbi.

Med razlogi za pritožbo navajajo v prvi vrsti ceno 1,1 evra za delnico, glede na to, da je cena na organiziranem trgu štiri evre. Opozarjajo pa tudi na blokiran račun družbe Mlino.

Iz vodstva Mlina zatrjujejo, da so zagotovili 2,7 milijona evrov, da je ta denar deponiran pri Centralni klirinško-depotni družbi in da bodo vse obveznosti iz prevzemnega postopka lahko poravnali. A v združenju malih delničarjev opozarjajo, da gre tu za tajkunski prevzem.

"Nič ne bi bilo sporno, če bi kapital za tak prevzem pridobili drugje, ali pa bi ga menedžerji prispevali sami, ne pa da prevzem financirajo s kapitalom same družbe. To se je v preteklosti že pokazalo kot katastrofalno za družbe same," je ob tem dejal predsednik združenja Kristjan Verbič.