Delo.si, 29.08.2014

Delničarji so izvolili novo ekipo nadzornikov, ki jo je predlagal Agrokor.

670x420 3_stran__djvu_1865898_mdr_r_hires.jpeg1Ljubljana - Spraševali smo se že, kdo bo v imenu novega lastnika Mercatorja prvič držal v roki glasovalno napravo, »težko« dobro polovico podjetja. Ni bil niti vrhovni šef Agrokorja Ivica Todorić niti kdo iz prve lige menedžerjev. Po pričakovanju pa so bili skoraj soglasno sprejeti vsi predlagani sklepi, vključno s predlogom novih nadzornikov Mercatorja.

Tokratna seja je bila precej bolj komorna, kot smo vajeni za Mercator, saj se je število velikih delničarjev, ki so bili navadno navzoči na skupščini, s prodajo konzorcijskega 53-odstotnega deleža Agrokorju precej zmanjšalo. Udeležba je bila 70,11-odstotna.

Tudi letos brez dividend

Uprava je seznanila delničarje z letnim poročilom za poslovno leto 2013. Mercator je ustvaril 2,766 milijarde evrov prihodkov od prodaje ali za 3,7 odstotka manj kot leta 2012. Padec je bil posledica gospodarske krize, pešanja kupne moči in osredotočanja na ključne trge in na osnovno dejavnost.

Poslovni izid iz poslovanja je dosegel skoraj 36 milijonov, EBITDA pa 109,7 milijona evrov. Pod črto je skupina leto končala s 16,9 milijona evrov čiste izgube.

Mercatorju je lani uspelo odplačati 50,9 milijona evrov dolga, zadolženost je znižal pod psihološko mejo milijarde evrov. Stroške je znižal za skoraj 35 milijonov evrov in presegel načrt.

Ker družba lani ni ustvarila dobička, ne bo delila dividend. Konec leta 2013 je čista izguba poslovnega leta znašala 35,6 milijona evrov. Negativen je bil tudi preneseni čisti poslovni izid, in sicer v višini 14,8 milijona evrov. Oboje je družba pokrila, skupaj v višini 50,4 milijona evrov in pristala na ničli.

Predsednik uprave Toni Balažič je delničarjem in po skupščini še medijem pojasnil, da so v podjetju lani hkrati potekali trije zapleteni in zahtevni procesi, ki imajo pomembne dolgoročne učinke na poslovanje in nadaljnji razvoj družbe: proces prestrukturiranja poslovanja, finančnega prestrukturiranje in prodaja družbe. Vsi vodijo k stabilizaciji družbe. Rezultat prvega je, da Mercatorjev tržni delež že drugo leto zapored ne upada, da se je izboljšala censka percepcija Mercatorja med kupci in da se povečuje tudi učinkovitost poslovanja. Medtem ko sta druga dva uspešno zaključena, se bo poslovno prestrukturiranje nadaljevalo, dokler Mercator ne bo postal dobičkonosna družba.

Nova zasedba nadzornega sveta

Skupščina je na podlagi slišanega nadzornemu svetu in upravi podelila razrešnici za poslovno leto 2013. Za revizorja družbe za leto 2014 je imenovala revizijsko hišo Deloitte Revizija iz Ljubljane. Strinjala se je tudi s spremembo statuta, po kateri na seje nadzornega sveta, na katerih bodo obravnavali točke, povezane s poslovnim ali finančnim prestrukturiranjem, lahko povabijo tudi predstavnike finančnih upnikov. Tako se je uprava dogovorila s finančnimi upniki ob podpisu pogodbe o finančnem prestrukturiranju.

Dodatno so se delničarji seznanili z odstopom starih članov nadzornega sveta (Bojana Branka, Mateja Lahovnika, Roka Rozmana, Bojana Galića, Zdenka Podlesnika in Marjete Zevnik) in izvolili ekipo, ki jo je predlagal novi večinski lastnik Agrokor. Po novem so predstavniki kapitala v nadzornem svetu Mercatorja Damir Kuštrak, Ante Todorić, Ivan Crnjac, Matej Lahovnik, Darko Knez in Ivica Mudrinić.

Vsi sklepi so bili izglasovani z 99,9 odstotno večino.

Edini razpravljalec na skupščini je bil predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič. Dejal je, da je prevzemno ponudbo Agrokorja - izteče se v ponedeljek ob 12. uri - dotlej sprejela približno polovica malih delničarjev. To pomeni, da jih bo nekaj vztrajalo v lastništvu in tudi, da novi lastnik očitno ne bo izpolnil zakonskih pogojev za iztisnitev malih delničarjev. Verbič je pozval predstavnike Agrokorja k spoštovanju najvišjih standardov korporativnega upravljanja, kakršnih so bili doslej vajeni delničarji Mercatorja.

Kaj pa uprava? Ali pričakuje menjave v svojih vrstah? Balažič pojasnjuje, da je novi večinski lastnik izrazil željo, da vodstvena ekipa ostane. Dokončne odločitve o morebitnih dopolnitvah še ni. Prav tako še ni znan scenarij integracije. Koristi za potrošnika bodo vidne še v letošnjem letu.