TV SLOVENIJA 1, 19.01.2012, DNEVNIK, 19.00

verbic rtvslo

Mercator ne_bo_el_v_prevzemVLASTA JESENIČNIK: Z Mercatorjevim prevzemom Pivovarne Laško, ki so ga napovedali pred slabim mesecem dni, ne bo nič. Uprava Mercatorja pod vodstvom Žige Debeljaka si je, kot pojasnjujejo, zaradi številnih tveganj premislila. Z napovedjo prevzema so sicer preprečili postopek prodaje Mercatorja hrvaškemu podjetju Agrokor, ki svoje ponudbe za nakup te družbe še ni umaknil. 


LIDIJA PAK: Velikopotezna napoved Žige Debeljaka v decembru,zdaj velik ne. Prevzemne ponudbe za pivovarno Laško ne bo, ker bi na skupščini pivovarne konec januarja delničarji lahko odločali tako, da bi onemogočili izvedbo prevzema, sporočajo iz Mercatorja. Lastniki Pivovarne imajo namreč možnost izglasovati dokapitalizacijo, po ceni 10 evrov za delnico in imajo možnost dati soglasje za prodajo deleža v Mercatorju hrvaškemu Agrokorju. In še: cenitev delnice pivovarne na 34 evrov je odvrnila Mercator od prevzema, Mercatorjev cenilec je taisto delnico ocenil na 19 evrov, in to bila tudi prevzemna cena, razkrivajo. Zaradi razkoraka bi ponudba za Laščane bila nesprejemljiva, menijo. Mali delničarji obžalujejo, da prevzema ne bo: 
KRISTJAN VERBIČ (član nadzornega sveta Mercatorja, VZMD): Menimo, da bi imelo pozitivne učinke reševanje tako skupine Laško, njena sanacija, prevzem s strani Mercatorja, tudi iz vidika učinkov za stabilnost njegove lastniške strukture. 
PAK: Morda so si premislili tudi zato, ker je banka Unicredit lastnica osmih odstotkov Mercatorja predlagala sklic izredne skupščine Mercatorja, na kateri bi odločali o zahtevi za pregled poslovanja za zadnjih pet let, zaradi te prevzemne namere. Ker ne bo ponudbe, tudi ni zdaj ničesar preučevati. Kaj ta sprememba pomeni, še preučujejo v Laškem. In kako naprej. Vodstvo Mercatorja je še uradno razkrilo, kaj si misli o pogodbi, ki jo je lani 12 prodajalcev polovice Mercatorja uskladilo z nesojenim kupcem, Agrokorjem. Ne ščiti interesov Mercatorja, je v korist Agrokorja, zato niti uprava niti nadzorni svet Mercatorja ne smeta izvajati ničesar, kar bi pripeljalo do podpisa te prodaje, so odločni. In Agrokor, najbrž čakajo, kakšni bodo sedaj signali iz Slovenije, njihova ponudba pa ostaja veljavna do konca februarja.

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Pak Lidija
Teme: Kristjan Verbič, mali delničarji, skupščina Mercator
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 19. 01. 2012 
Termin: 19:00
Trajanje: