• Medij: Delo.si

MKZ bo za dividendo po predlogu DUTB na delnico namenila 0,27 evra bruto.


Ljubljana - Delničarji družbe Mladinska knjiga Založba (MKZ) so se na današnji skupščini,, seznanili z letnima poročiloma družbe MKZ in Skupine MK za leto 2016 in sklenili, da se delničarjem izplača dividendo v višini 0,27 evra bruto na delnico.

Družba je poslovno leto 2016 zaključila z bilančnim dobičkom v višini 328.476 evrov, skupščina delničarjev pa je potrdila sklep,da se večina bilančnega dobička, namreč v višini 321.711 evrov uporabi za izplačilo dividend v znesku. Majen preostanek bilančnega dobička v znesku 6764, 25 evrova pa ostaja nerazporejen. Družba bo dividende izplačala 30. novembra 2017 vsem delničarjem, ki bodo dan pšoprej, torej na dan 29. 11. 2017 kot delničarji vpisani v delniško knjigo družbe.

Do dividende so delničarji MKZ prišli s pomočjo nasprotnega predloga DUTB. Kot so namreč zapisali v sporočilu Društva Malih delničarjev Slovenije (MDS), je skupščina MKZ potrdila nasprotni predlog DUTB,po katerem se za dividendo nameni 0,27 evrov na delnico bruto, potem ko je uprava predlagala, tako MDS, da se dobiček ne deli. Mimogrede: na skupščini MKZ je imelo društvo MDS skoraj 13 odstotkov glasovallnih pravic. O skupščini MKZ je poročalo tudi Vseslovensko združenje malih deležnikov VZMD, namreč da so tudi oni predlagali delitev dobička, ki na koncu pomeni 0,27 evrov bruto na delnico. Razlika med predlogom DUTB in VZMD je v hitrosti izplačila dividende: VZM bi pohitel in dividendo izplačal že konec avgusta, po predlogu DUTB pa se bo to zgodilo 30. novembra.

Skupščina je podelila razrešenico nadzornemu svetu in upravi, ki jo vodi Peter tomšičo za poslovno leto 2016. Revizijo poslovanja družbe za poslovno leto 2017 bo po sklepu skupščine izvedla revizijska družba Deloitte Revizija, so še sporočili iz MKZ

Poslovanje MKZ

Kot so zapisali v sporočilu MDS, je Skupina Mladinska knjiga Založba (MKZ) ustvarila v letu 2016 slabih 73,5 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 3 odstotkov manj od prihodkov v letu 2015 in 2 odstotka manj od planiranih prihodkov. Čista izguba na ravni skupine je, navaja MDS, znašala dobrih 960 tisoč evrov, kar je bistveno manj kot v letu 2015, ko je bila visoka dobre 4 milijone evrov. Knjigovodska vrednost delnice MKZG ostaja enaka in znaša 27,80 EUR za posamezno delnico.

Mladinska knjiga Založba (MK Založba) je leto 2016 zaključila s čistim dobičkom dobrih 68 tisoč EUR kljub padcu prihodkov od prodaje iz 24,7 milijonov evrov na 20,6 milijonov evrov, je pa na padec prihodkov vplivala tudi odprodaja logistične dejavnosti, ki je bila izvedena v letu 2015, so še zapisali v sporočilu MDS.