• Medij: Delo.si

Skupščina Uniorja s podporo SDH sprejela izločitev Rogle in Term Zreč, VZMD bo tožil.

Zreče - Lastniki Uniorja, med katerimi s skoraj 40 odstotki delnic največji delež Slovenski državni holding (SDH), so na skupščini z večino glasov sprejeli predlog uprave o izločitvi programa Turizem v posebno družbo. Gre za nadaljevanje prestrukturiranja Uniorja, katerega del je tudi načrtovana prodaja nekovinarskih dejavnosti, torej Term Zreče, Rogle in že sedaj v podjetje oblikovanega RTC Krvavec. A zna se pripetiti, da izločitve ne bo mogoče kmalu izpeljati. Že pred skupščino je Uniorjev svet delavcev temu nasprotoval, na skupščini pa je predstavnik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) napovedal izpodbojno tožbo.

Do sprememb je prišlo tudi pri sestavi nadzornega sveta. Za predstavnike kapitala v nadzornem svetu so bili v naslednjem mandatu predlagani dosedanja nadzornika Branko Pavlin in Drago Rabzelj ter nova nadzornika Simona Razvornik Škofič z SDH in Gorazd Podbevšek. A sta bila s protipredlogi namesto SDH in manjših delničarjev, med njimi Tomaža Subotiča, namesto Rabzlja in Podbevška imenovana vanj ljubljanski odvetnik Jože Golobič in predsednik Društva Mali delničarji Slovenije Rajko Stankovič.

Svet delavcev včeraj ni napovedal arbitraže ali zadržanja predloga uprave skupščini, niti tožbe proti sklepu skupščine o izločitvi, napoved izpodbojne tožbe nekaterih malih delničarjev oziroma VZMD pa je Branko Pavlin, še vedno predsednik nadzornega sveta v tem in tudi imenovan za naslednji mandat, po skupščini komentiral z besedami, da zna to nekoliko zavleči izločitev programa Turizem, da pa so uprava, revizorji in nadzorni svet vse v zvezi s tem pripravili tako ustrezno, da tega ne bo mogoče preprečiti.