LK4 29.12.2017.webp

MANICA J. AMBROŽIČ: Napovedi o zamenjavi vodstva Luke Koper se uresničujejo. Danes izredna skupščina družbe, jutri seja nadzornikov. Največji lastnik Luke Koper, država, vztraja: uprava pod vodstvom Dragomirja Matića mora oditi. Za razrešitev uprave je na današnji skupščini glasovalo več kot 99 odstotkov navzočih delničarjev. Dragomir Matić pravi, da gre za politično gonjo.

 EDI MAVSAR: Današnja skupščina je bila še najbolj podobna igri mačke z mišjo. Vse kar si je SDH zamislil, je na skupščini, ki je bila prvič v zgodovini zaprta za javnost, tudi izpeljal.

LIDIA GLAVINA (predsednica uprave SDH-ja): SDH je na današnjiskupščina Luka Koperskupščini Luke Koper podprl vse predlagane sklepe, podprl je tudi sklep nezaupnici uprave Luke Koper.

MAVSAR: Temelj za tako ravnanje je, kot pravi Glavina, nezakonito poslovanje na področju najemanja zunanjih storitev, kar pa v luki v taki obliki počnejo že dobri dve desetletji.

DRAGOMIR MATIĆ (predsednik uprave Luke Koper): Bom rekel vemo, da je to politična gonja in je to rezultat vsega tega.

MAVSAR: Na skupščini so bili navzoči tudi predstavniki delavcev, ki dogajanju okoli luke vse težje sledijo.

MIRKO SLOSAR (predsednik sveta delavcev Luke Koper): Ne vem, nerazumljivo, ena velika farsa.

MAVSAR: Ključni akterji, ki bodo jutri dejansko imeli zadnjo besedo so se danes bolj ot ne izogibali javnemu pojasnjevanju razmer.

RADO ANTOLOVIČ (predsednik nadzornega sveta Luke Koper): Jutri po nadzornem svetu bo moj čas, da nekaj rečem.MAVSAR: Nad dogajanjem so po svojem razočarani tudimali delničarjimali delničarji, ki so prepričani, da tudi, če bi s strani SDH navedeni očitki držali, ti ne zadostujejo za krivdno razrešitev, zato.

KRISTJAN VERBIČ (predstavnikmali delničarjimalih delničarjev): Tukaj so prav gotovo drugi interesi, ki verjetno presegajo tudi državnega upravljavca, da se znova in znova vse izdatneje destabilizira Luko Koper in družbo, ki uspešno, rekordno posluje.

GLAVINA: Nič drugega ne stoji za našimi odločitvami, kot prepričanje da ta uprava ni storila kar bi bila dolžna storiti.

MAVSAR: Po naših informacijah bodo lastniki preko nove uprave poizkušali v kratkem odstraniti vse ključne kadre, ki so luko vodili v zadnji štiriletki, zato so vse bolj na vidiku številni sodni spori, ki bodo bržkone sledili.

MATIĆ: Matićeva uprava ne bo izginila že z vidika tega, ker je pustila za sabo zgodovino, tri in pol leta rezultatov, se pravi tudi, če želijo jo ne morejo izbrisat.

MAVSAR: Ali bo zadnji delovni dan v letu tudi prvi dan nove uprave bo dokončno znano jutri.

AMBROŽIČ: V Kopru je z nami Elen Batista Štader. Dober večer. Za jutri je torej že sklican nadzorni svet Luke Koper in vse kaže, da bo prisluhnil skupščini in razrešil upravo?

ELEN BATISTA ŠTADER: Dober večer. Pričakovati je, da bo glasovalni stroj jutri enako učinkovit kot je bil na današnji skupščini delničarjev, torej da bodo nadzorniki upravo Dragomirja Matića tudi odpoklicali. Predsednik nadzornega sveta danes o jutrišnji seji ni želel govoriti, v javnosti pa že kroži novo ime, položaj predsednika uprave Luke Koper naj bi prevzel Dimitrij Zadel, domačin, ki je 12 let vodil OMV Slovenija. Težko je tudi napovedati ali bodo nadzorniki imeli dovolj razlogov za Matićevo krivdno razrešitev, čeprav so že danes v Portorožu mahali s pravno oceno Pravne fakultete v Ljubljani, ki govori o nezakonitosti modela izvajalcu pristaniških storitev. A o tem bodo nadzorniki razpravljali jutri.

AMBROŽIČ: No in kako se bodo odzvali zaposleni?

BATISTA ŠTADER: Med zaposlenimi v Luki Koper in tudi širše med primorskimi gospodarstveniki medtem vre. To so delavci Luke Koper pokazali že z včerajšnjo množično udeležbo na zboru delavcev, napovedali so, da bodo budno spremljali dogajanje in da bodo uporabili vsa pravna sredstva v primeru nezakonitosti v Luki Koper. Prepričani so, da v ozadju vsega niso IPS-i, ampak namera države, da del pristanišča prepusti tujcem. Gre za pomembne parcele, pravijo, gre za dostop do morja,s kratka gre za največ kar nekaj država sploh ima. Državo so ugrabili pravniki, še pravi delavci, ti lastnikom uredijo vse kar je potrebno in ne razkrivajo kaj pripravljajo za jutri. Bomo videli ali sploh še imajo, tako kot lani, dovolj moči, da se temu uprejo.

AMBROŽIČ: Skrbno bomo spremljali seveda jutrišnje dogajanje. Hvala.

Medij: TV Slovenija 1

Avtor: Edi Mavsar

Termin: 19.00