Svet24 3.3.2018

novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/5a9c2c999ca4b/nemogoce-da-gre-pri-vsem-skupaj-za-nakljucja

Kristjan Verbič - Pogovarjali smo se o spornem prepletu politike in finančnega sektorja

SPORNE PRAKSE

V tem tednu smo že pisali o spornih poslih pri prepletanju politike in finančnega sveta. Omenili smo primer Boštjana Jazbeca, ki očitno za pet let odhaja na dobro plačano službo v EU. Zdi pa se, da on ni edini, ki je bil za svoje delo nagrajen s položajem v tujini. O tem smo se pogovarjali s Kristjanom Verbičem, predsednikom Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD).

Kot opozarja, Jazbec ni edini, ki odhaja na dobro plačano delovno mesto v tujino, potem ko so izvedli sporno sanacijo bank, ki jo je narekovala EK oziroma njeni funkcionarji.

V ČIGAVEM INTERESU

Elektronska pošta, ki so jo v preteklosti razkrili mediji, dokazuje, da so uslužbenci na finančnem ministrstvu v času reševanja bank sledili ukazom nižjih uradnikov v EU. Na podlagi njihovih zahtev je banka pod vodstvom guvernerja Jazbeca opravila revizijo ob izrecni izključitvi mednarodnih standardov. Rezultat tega so bili po mnenju številnih ekonomistov (Mencingerja, Arharja, Gasparija...) preplačane banke in izbris podrejenih delničarjev. Jazbec pa je na vse mogoče načine preprečeval razkritje metod, ki so pripeljale do teh postopkov. Zaradi vsega dogajanja se je znašel tudi v predkazenskih postopkih, ki so jih sprožili v VZMD. Kljub temu pa se mu očitno na podlagi predloga Evropske komisije obeta dobro plačan položaj v enem od osrednjih organov bančne unije. Kot pravi Verbič, jih pri tem čudi, da ima EU tako nizke standarde na tem področju. Izpostavil je, da so o Jazbečevih spornih praksah obvestili pristojni odbor znotraj EU, ki je kljub temu podal pozitivno mnenje k njegovemu glasovanju. »Potrdili so ga tudi na plenarni seji, vprašanje pa je, ali ga bo na svetu podprl tudi slovenski minister,« je dejal Verbič.

INCESTEN ODNOS

Odnos med finančnim kapitalom in funkcionarji je po njegovem mnenju incesten. Opozoril je, daje predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi pred prihodom na to funkcijo kot podpredsednik in izvršni direktor služboval v banki Goldman Sachs. Tam je bil zaposlen prav v času, ko je ta grški vladi svetovala, kako naj zaobide evropska finančna pravila. Pisali smo že o tem, da tam zdaj službuje prejšnji predsednik EK Jose Manuel Barroso.

NENAVADNA PRODAJA

Pri tem je Verbič opozoril na prodajo NKBM, v katero smo pred tem vložili 870 milijonov evrov: »Leta 2015 je izkazovala 623 milijonov evrov celotnega kapitala. Za zgolj 250 milijonov evrov sta jo kupila Ameriški sklad Apollo ter Evropska banka za obnovo in razvoj, še isti teden pa je lastnik banke postala družba Biser Bidco, poštni predal iz Luksemburga, z le 20.000 evri kapitala in nič zaposlenimi.«

Opozori je, da je solastnik Apolla prav Goldman Sachs. »Nemogoče, da gre pri vsem skupaj za naključja,« je prepričan Verbič, ki je dodal: »Tudi sami smo želeli biti med kupci NKBM, a so nas zavrnili, ker naj ne bi mogli več biti dodatno sprejeti kot kupci. Banko so tako prodali po trikrat prenizki ceni.«

DOBIČKI V TUJINO

Opozoril je tudi na to, da so si takoj po nakupu začeli izplačevati celoletne dobičke. »Že dva meseca po nakupu kar 17 milijonov evrov, ki so bili kot dobiček v celoti ustvarjeni leto prej, ko je bila lastnica NKBM še država, in leto zatem še 30 milijonov evrov, NKBM pa od takrat davek na dobiček plačuje po enoodstotni stopnji v Luksemburgu, medtem ko se lahko Slovenija za svoj 19-odstotni davek na dohodek pravnih oseb obriše pod nosom,« je pojasnil Verbič.

TUDI DRUGIM DOBRE SLUŽBE

Kot je dejal, Jazbec ni edini, ki je dobil dobro plačano funkcijo v tujini. »Mitja Mavko, kije bil pomembno vpleten v pripravo razlastitvene zakonodaje, je za nagrado postal svetovalec direktorja EBRD v Londonu, njegova sodelavka Katja Špur pa je takrat postala svetovalka direktorja v Medameriški razvojni banki v Washingtonu.

Med bolj izpostavljenimi kolaboranti se je nekoliko žalomilo le Alenki Bratušek, ki soji načrte prekrižali evropski poslanci,« je dejal Verbič in za konec dodal: »Z zaskrbljenostjo lahko gledamo na incestno prepletenost državnih in evropskih funkcionarjev s finančno industrijo.«

Medij: Svet24

Avtor: Matej Klarič

Foto: Bobo

Stran: 6