pon, 28.09.2015, 14:13 
VZMD ni uspelo z zahtevo za začasno odredbo, menijo, da je sodnica očitno prepričana o nadustavnosti zakona.  

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) so po več kot treh tednih dočakali odločitev Okrajnega sodišča v Ljubljani glede zaustavitev prodaje NKBM, ki je bil za razlaščene delničarje neugodna. Kot so v sporočilu za javnost zapisali v VZMD, je okrajna sodnica Nataša Štefanec Pančur odločitev spisala kljub dejstvu, da je predlog predhodno sodišče poslalo Republiki Sloveniji v izjasnitev, a se RS o predlogu sploh ni izjasnila.

»Čeprav torej Republika Slovenija ni navedla prav ničesar v svoj bran, je Okrajnemu sodišču v Ljubljani vendarle 'uspelo' kar sámemu odločiti v škodo izbrisanih oziroma razlaščenih delničarjev, pri čemer se je oprlo na določbe 350.a člena zakona o bančništvu (ZBan-1), ki je bil v ta zakon vgrajen 23. 11. 2013 z novelo ZBan-1L, katere izključni namen je bil uzakoniti izbris, Okrožno sodišče v Ljubljani pa je ta člen že pred osmimi meseci ocenilo za protiustavnega in vložilo zahtevo za oceno njegove ustavnosti na Ustavno sodišče RS,« so opozorili mali delničarji. 

Pri tem je predsednik VZMD Kristjan Verbič ogorčen dejal: »Okrajno sodišče v Ljubljani, ki je hierarhično pod višjim sodiščem, v primerjavi z okrožnim sodiščem pa obravnava premoženjskopravne spore nižjih vrednosti, se je odločilo ravnati diametralno nasprotno in je brez pomislekov oprlo svojo odločitev v škodo izbrisanih delničarjev NKBM na sporna določila ZBan-1, ki sta jih poleg višjega sodišča in okrožnega sodišča za protiustavna ocenila tudi državni svet RS in varuh človekovih pravic RS.«