• Medij: Reporter

Delničarji Petrola bodo na današnji skupščini imenovali nov nadzorni svet.

Po predlogu vodstva naj bi trem sedanjim nadzornikom podaljšali mandat, tri pa zamenjali z novimi. A pričakovati je tudi nasprotne predloge, saj si 25.000 malih delničarjev želi med nadzorniki svojega zastopnika. Na skupščini bodo tudi delili dobiček.

(Foto Bobo)



Po predlogu naj bi člani nadzornega sveta tudi v naslednjem mandatu ostali predsednik nadzornega sveta Petrola Tomaž Kuntarič, Igo Gruden iz DUTB in Mladen Kaliterna iz družbe Perspektiva, medtem ko naj bi Ireno Prijović, Matijo Blažiča in Klemna Ferjančiča zamenjali Sašo Berger iz družbe S&T Slovenija, Nada Drobne Popovič iz SDH in svetovalec v družbi AS-MIT Aleš Skok.

Štiriletni mandat bodo nastopili dan po skupščini, torej 11. aprila, razen Kaliterna, ki se mu sedanji mandat izteče šele 15. julija.

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev ob tem pričakujejo tudi nasprotne predloge k predlaganim nadzornikom. Pri tem si bosta njihova pooblaščenca prizadevala podpreti takšen predlog sestave nadzornega sveta, ki bi vključeval tudi vsaj enega člana, ki bo avtonomno in strokovno zastopal segment lastniške strukture 25.000 malih delničarjev.

Člani nadzornega sveta, ki jih imenujejo delavci, bodo ostali v obstoječi sestavi. Svet delavcev Petrola je namreč januarja za nadzornike s strani delavcev imenoval Zorana Gračnerja, Alena Mihelčiča in Roberta Ravnikarja. Nov štiriletni mandat so nastopili 22. februarja.

Delničarji bodo odločali tudi o uporabi bilančnega dobička. Tega je bilo lani za 28,86 milijona evrov, po predlogu pa se ga bo za izplačilo dividend namenilo 25,46 milijona evrov oz. 12,35 evra bruto na delnico, medtem ko se bo preostalih 3,4 milijona evrov razporedilo v druge rezerve iz dobička. Če bo predlog sprejet, bodo letošnje dividende za 25 centov nižje kot lani.

Skupščina bo odločala tudi o podelitvi razrešnice upravi in nadzornikom družbe za delo v minulem letu ter imenovanju družbe Ernst & Young Revizija za revizorja letošnjega poslovanja.

Na dnevnem redu je še pooblastilo uprave za nakup lastnih delnic. To naj bi veljalo 36 mesecev od dneva potrditve sklepa, uprava Petrola pa bo lahko kupila največ 208.630 lastnih delnic družbe, vendar ne več kot do višine deset odstotkov osnovnega kapitala.