Gorenje6 9.1.2018

Na današnji izredni skupščini Gorenja so delničarji zavrnili predčasni odpoklic dveh nadzornikov: Marka Voljča in Uroša Slavinca. Za uspeh zahteve, ki jo je vložil nekdanji član uprave Gorenja Philip Sluiter, je bilo malo možnosti.

11.04 Skupščina je končana.

11.03 Predlog za odpoklic nadzornikov ni bil sprejet. Podprlo ga je le 44 odstotkov od 70 odstotkov prisotnih delničarjev. Sklepati je mogoče, da so proti glasovali vsi večji delničarji Gorenja.

10.54 "Želim odgovoriti tudi predstavnikom zaposlenih. Ne želim odpuščati, ampak preusmeriti fokus Gorenja v dražje trge in ga reorganizirati." Na druge očitke, ki jih je naštel Bobinac, ni odgovarjal.

10.52 Za govornico spet Sluiter. "Bobinca pozivam, naj poročilo Grant & Thornton javno objavi," je dejal.

10.51 Burno razpravo je prekinil predsedujoči Podbevšek: "Ostanimo pri točki, torej pri dveh nadzornikih."

10.42 Peter Kobal, predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu Gorenja: "Prestrukturiranje, kot ga želi Sluiter, pomeni, da bi brez dela v Sloveniji ostalo tri tisoč ljudi."

10.41 "V njegovem življenjepisu ne boste prebrali, da je v zadnjih letih spravil več svojih podjetij v stečaj, veliki nizozemski banki pa je ostal dolžan več milijonov evrov," je sklenil Bobinac.

10.39 "Sluiter je izredno prepričljiv manipulant, ki za svoje cilje dokazano uporablja laži. Če nekdanji kolega trditev ne bo dokazal, bom razmislil o osebni tožbi," je napovedal Bobinac.

10.38 "Zakaj je odšel iz uprave? Ob vseh njegovih osebnih ciljih in zahtevi za zamenjavo vodje divizije Branka Apata vem, na kaj namiguje. Leta 2011 je revizijska komisija obravnavala sume nekaterih nepravilnosti. Sluiter je bil povabljen, naj se pojavi in jih dokaže ali obmolkne. Ni se pojavil," je poudaril Bobinac.

10.36 "Philip Sluiter od leta 2008 ni verjel v obstoj in preživetje Gorenja. Njegov scenarij je bil preselitev sedeža na Nizozemsko in proizvodnje v Azijo. V dveh letih je bil na dveh ali treh sejah. Verjetno se je ukvarjal s podjetji na Nizozemskem, ki jih je kljub temu spravil v stečaj," je dejal Bobinac.

10.35 Na odru je Franjo Bobinac. "Z velikim veseljem in nujo bom komentiral obtožbe nekdanjega kolega v upravi," je začel prvi mož Gorenja.

10.33 "Navedbe gospoda Sluiterja so nerazumljive. Domneve, da bi Voljč in Slavinec blokirala nujne spremembe za Gorenje, so neresnične. Gorenje je preživelo v turbulentnem obdobju recesije, kar nekaterim primerljivim konkurentom v Evropi ni uspelo," je povedal Krešimir Martinjak, član nadzornega sveta iz vrst zaposlenih.

10.30 Na govorniškem odru je Matej Tomažin, nekdanji predsednik uprave družbe KD Skladi. V imenu Društva malih delničarjev Gorenja, ki združuje Sluiterja in hrvaške male delničarje, je podprl Sluiterja.

10.27 "Podjetje g. Voljča je prejemalo plačila od Gorenja. Takoj, ko sem odšel iz Gorenja, sem dobil na mizo poročilo družbe Grant & Thornton o nepravilnostih v Gorenju, a g. Slavinec kot nadzornik ni storil ničesar. Namesto njega predlagam Roberta Lična, ki bo nadzornemu svetu vrnil integriteto. Dajte nam dve ali tri leta, da Gorenje spravimo na pravo pot," je sklenil Sluiter.

10.21 "Gorenje je bolnik z negativnim denarnim tokom. G. Bobinac nas prepričuje, da je rešitev strateški partner. A kdo bo plačal za delnico Gorenja toliko, kolikor je vredna?" se je vprašal Sluiter.

10.18 Pred glasovanjem je zahtevo za odpoklic pojasnil Philip Sluiter. "Spremembe v nadzornem svetu so nujne in v dobro vseh delničarjev," je poudaril Sluiter. "Imam veliko izkušenj v panogi bele tehnike. Gorenju sem prodal družbo Atag, a iz uprave odšel, ko sem zaznal sum goljufije."

10.12 Delničarji glasujejo o odpoklicu dveh nadzornikov: Marka Voljča in Uroša Slavinca.

10.08 Večina delničarjev se ni strinjala s tem, da skupščino vodi Kristjan Anton Kontarščak. To so namreč predlagali pobudniki današnje skupščine na čelu s Sluiterjem. Dve tretjini od 70 odstotkov vseh prisotnih delničarjev je glasovalo za nasprotni predlog, po katerem skupščino vodi Gorazd Podbevšek. To glasovanje že nakazuje razmerja moči na današnji skupščini in kaže, da predlog za predčasni odpoklic dveh nadzornikov ne bo sprejet.Gorenje, največja slovenska proizvodna skupina, ki zaposluje 11 tisoč ljudi, je na prelomnici. V velenjski družbi po umiku Panasonica iz programa bele tehnike na evropskem trgu iščejo novega strateškega partnerja, s katerim bi si zagotovila financiranje razvoja nove generacije bele tehnike ter cenejšo nabavo surovin in materialov, ki so najpomembnejši del stroška izdelkov. Podražitve teh na svetovnih trgih so v drugi polovici leta 2017 načele poslovanje Gorenja, ki bo lansko leto zelo verjetno končalo z izgubo.Že ob objavi devetmesečnih rezultatov so v Gorenju sporočili delničarjem, da zaradi negativnih dejavnikov vseh ključnih načrtovanih ciljev za leto 2017 ne bo mogoče v celoti izpolniti.

Kdo so delničarji, ki rušijo Bobinca?

To je povečalo tudi pritisk na upravo, ki jo vodi Franjo Bobinac. Skupina malih delničarjev ne skriva svojega nezadovoljstva z njenim delom, zato že nekaj časa skuša prek javnih napadov zamajati njen položaj. Njeni člani so:

  • Nizozemski poslovnež Philip Sluiter, ki je bil med letoma 2008 in 2010 član uprave Gorenja in družbi prodal svoje podjetje Atag. Nato je zaradi sporov zapustil velenjsko družbo, od katere je zahteval preselitev sedeža enega od programov na Nizozemsko. Sluiter, ki ima prek svojega podjetja Home Products Europe v lasti pet odstotkov Gorenja, zagovarja radikalnejše prestrukturiranje skupine, ki bi zelo verjetno pomenilo tudi nove selitve proizvodnje iz Slovenije. 

  • Finančni vlagatelji iz Hrvaške, ki imajo prek deležev na fiduciarnih računih pri Raiffeisen bank, Splitski banki in Unicredit Bank Hungary v lasti dobrih sedem odstotkov delnic Gorenja.

Ti so že lani nasprotovali novemu mandatu, ki ga je nadzorni svet družbe podelil Bobincu.Med njimi je najpomembnejši Kristijan Floričić, znani hrvaški delniški špekulant, ki je – verjetno spodbujen z informacijami o mogočem Panasonicovem prevzemu družbe – jeseni 2016 kupil dobrih pet odstotkov delnic Gorenja in zanje odštel deset milijonov evrov.

Novo poglavje boja za prevlado

Današnja izredna skupščina je bila novo poglavje v boju za spremembo razmerja moči v Gorenju.Marko Voljč, predsednik nadzornega sveta družbe Gorenje  Foto: Vid PonikvarSluiter in Hrvati so namreč zahtevali predčasni odpoklic dveh nadzornikov Gorenja: predsednika Marka Voljča in Uroša Slavinca, ki je nadzorni svet vodil do leta 2014. Očitajo jima pretesno povezanost z upravo, ki naj bi jima onemogočala neodvisni nadzor njenega dela. Po predlogu, ki ga je vložil Sluiter, podprli pa so ga hrvaški imetniki fiduciarnih računov, bi moral enega od njiju naslediti kar sam. Za drugega novega nadzornika je predlagal Roberta Lična, nekdanjega predsednika uprave Steklarne Rogaška in nadzornega sveta Darsa, ki je danes poslovni svetovalec. Večina delničarjev je njihov predlog zavrnila.

Nimajo podpore države

Če bi jim manever uspel, bi koalicija, ki nasprotuje Bobincu, v nadzornem svetu Gorenja obvladovala že štiri od sedmih predstavnikov kapitala v organu, ki skupaj s predstavniki zaposlenih šteje enajst članov.Od lanskega julija namreč v njem sedi predstavnik hrvaških delničarjev Karlo Kardov, od drugih nadzornikov pa je Bobincu dokaj nenaklonjen tudi Miha Košak.To bi v prihodnjih mesecih močno povečalo pritisk na Bobinca. Pri tem velja spomniti, da se avgusta letos mandat izteče tudi preostalim trem predstavnikom kapitala v nadzornem svetu: Bachtiarju Djalilu, Bernardu Charlesu Pasquierju in Corinni Graf.Že pred današnjo skupščino je bilo mogoče predvidevati, da Voljča in Slavinca ne bodo odpoklicali. Sluiter in Hrvati namreč za odpoklic potrebujejo glasove treh četrtin delničarjev, v državni Kapitalski družbi, največji lastnici Gorenja, pa njihove zahteve niso nameravali podpreti.Letos Gorenje čaka redna menjava članov nadzornega sveta. Neuradno naj bi bilo že v tem mesecu znano, kakšna bo v prihodnosti sestava uprave Gorenja. Zdajšnjim članom se namreč sredi leta izteče mandat, po pogodbi pa jim mora nadzorni svet ta mesec povedati, ali bodo še naprej člani uprave. Mandat za sestavo nove uprave je Franjo Bobinac dobil že lani.

Medij: Siol.net

Avtor: Primož Cirman

Foto: STA