• Medij: Delo

Noveli zakona o trgu finančnih instrumentov se obeta podpora poslancev.

Maja Grgič

sre, 15.02.2017, 12:33

Poslanci bodo, kot kaže, VZMD Delniški opori pristrigli peruti

Predlagana ureditev bi prizadela tudi VZMD Kristjana Verbiča. Foto: Ljubo Vukelić/Delo

Ljubljana – Noveli zakona o trgu finančnih instrumentov se obeta podpora poslancev, odvetnikom in notarjem pa bo ta, kot kaže, prinesla omejitev pri vodenju fiduciarnih računov kot samotojne dejavnosti, kar naj bi prperečilo skrivanje lastništva na teh računih. To pa bo prizadelo tudi shemo delniška opora Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjana Verbiča.

Državni sekretar Tilen Božič je pojasnil, da omenjena novela uzakonja rešitve za uporabo evropske uredbe o zlorabi trga in prenaša direktivo o žvižgačih. Poleg tega pa prepoveduje opravljanje pomožnih storitev hrambe in vodenja finančnih instrumentov kot samostojne storitve vsem, ki nimajo statusa banke ali investicijskega podjetja.

Prav okoli zadnje rešitve se je tudi tokrat najbolj vrtela razprava poslancev, saj so poslanske skupine k 25. členu, ki se na to nanaša, vložile tri amadmaje. Koalicijske poslanske skupine predlagajo, da odvetnik ali notar ne bi smel voditi vrednostnih papirjev stranke na fiduciarnem računu, kadar je predmet pogodbe le vodenje vrednostnih papirjev na fiduciarnem računu. Lahko pa to stori, če gre za nakup ali prodajo, ki je skupen več imetnikom vrednostnih papirjev. Kot je pojasnil Božič, so fiduciarni računi v Sloveniji prepovedani, odvetniki in notarji jih izjemoma lahko vodijo, ni pa primerno, da to izkoriščajo za samostojno storitev. Pojasnil je, da odvetniki in notarji niso pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev, da ti skrbniki v nasprotju z bankami in ali borznoposredniškimi družbami niso vključeni sistem jamstva terjatve vlagateljev in računi ne omogočajo preglednosti lastništva. To ni prolem le zaradi zlorab prevzemne zakonodaje, ampak je po Božičevih besedah slednje med drugim zaradi nedostopnosti podatkov lahko problematično tudi pri izvržbah in socialnih transferjih.

V strankah SD, Desus in SMC so napovedali podporo zakonu in koalicijskemu amandmaju.

Stranka SDS je v dopolnilu predlagala, da bi notarji in odvetniki vodenje fiduciarnih računov lahko ponujali, če bi pridobili vsa dovoljenja in jamstva za opravljanje investicijskih storitev in bi jih ATVP lahko tudi nadziral. Stranka ZL pa z amandmajem predlaga ohranitev veljavne ureditve, pri čemer bi morali odvetniki ali notarji pristojnim državnim organom na zahtevo posredovati podatke o lastništvu na fiduciarnih računih in imeti sklenjeno zavarovanje za morebitne terjatve oseb. Obe stranki podporo zakonu pogojujeta z podporo njunima amndmajema, za SDS bi bil sprejemljiv tudi amandma ZL.

NSi pa zakona ne bo podprla, ker odbor ni podprl njihove rešitve, ki bi ohranila dosedanjo ureditev.

VZMD je že izrazil nasprotovanje koalicijskemu dopolnilu.