Delo.si, 17.07.2014

VZMD se trudi informirati male delničarje o ceni posredovanja za sprejem Agrokorjeve ponude.

670x420 verbicLjubljana  - Vseslovensko združenje malih delčničarjev (VZMD) opozarja, da nekatere borzno-posredniške hiše tik pred prevzemno ponudbo za Mercator delničarjem ponujajo svoje trgovalne storitve. Ki jih mnoge predstavljajo kot posebne, ugodne. Pa so res? Za boljšo obveščenost delničarjev so v VZMD primerjali posredniške cene.

Prevzemno ponudbo za odkup delnic je pričakovati v prihodnjih dneh. Zato borzni posredniki pošiljajo ponudbe za odpiranje trgovalnih računov ter sprejem prevzemne ponudbe. VZMD je vse slovenske borzne posrednike, člane Ljubljanske borze, zaprosil za natančne informacije o cenah in pogojih za sprejem Agrokorjeve ponudbe. Do danes so dobili le odgovore Abanke, BKS, Gorenjske banke, Nove Ljubljanske banke (NLB) in Raiffeisna. Ugotovili so, da se cene sprejema ponudbe med seboj precej razlikujejo. Zato so iz podatkov izdelali preglednico. Če se bodo odzvale še druge hiše, jih bodo vključili naknadno.

Iz tabele, objavljene na spletnih straneh VZMD, lahko razberemo, da je med primerjanimi bankami pri prodaji največ desetih delnic najugodnejša (skupni strošjki so najmanjši) NLB, ki nam bo zaračunala 10,47 evra, največ, kar trikrat več, pa bodo stroški v Raiffeisnu. Za prodajo 50 delnic se nam splača na Gorenjsko banko (27,09 evra), najdražja izmed omenjenih petih v tem razredu pa je Abanka (42,70 evra). Najnižji so pri Gorenjski banki tudi skupni stroški, če prodajamo 100 ali 200 delnic (27,09 evra). Najdražji pa sta NLB oziroma Abanka (62,47 oziroma 97,70 evra).