• Medij: Finance

Prejeli ste dopis KDD Kaj lahko naredite Page 1

JANEZ TOMAŽIČ
Klirinško depotna družba (KDD) je približno 230 tisoč posameznikom poslala obvestilo, koliko in katere vrednostne papirje imajo. KDD z novim letom skladno z zakonom o nematerializiranih vrednostnih papirjih brezplačne račune zapira. Analiziramo možnosti, kaj lahko naredite in koliko to stane.
Obvestilo KDD je po naših informacijah sprožilo plaz obhodovpo BPH. Slišati je, da je eden od ponudnikov dnevno obdelal okrog 500 strank, bralci pa so v nekaterih poslovalnicah na Gorenjskem opazili čakalne vrste.
Delnice prenesite na trgovalni račun 

http://www.finance.si/8849338/Prejeli-ste-dopis-KDD-Kaj-lahko-naredite

1BPH vam odpiranja in zapiranja računa ne more računati, a si s tem ne morete veliko pomagati. Drugi stroški, denimo vzpostavitev poslovnega razmerja, vzdrževanje evidenc, ležarine ..., znašajo do dobrih 33 evrov. Če je vrednost vaših delnic nižja, je morebiti bolje, da jih opustite oziroma se jim odpoveste. Delnice lahko seveda prodate.


Kakose
odpovem delnicam?
2 Če so denimo vaše delnice vredne premalo, da bi se vam jih splačalo prenesti na trgovalni račun in prodati ali obdržati, lahko podate izjavo KDD, da se »nepreklicno, trajno in brez pravice do nadomestila odpoveste neobremenjenim nematerializiranim vrednostnim papirjem, ki se vodijo na registrskih računih«.
Delnice lahko zamenjate ali prenesete na f iduciarni račun
3Netržne delnice
lahko pri borznoposredniški hiši Ilirika denimo zamenjate za delnice družbe Modra Zvezda (kot stvarni vložek). Od srede pa lahko premoženje prenese tudi na Delniško oporo pri Vseslovenskemu združenju malih delničarjev. Zanj je Odvetniška pisarna Zaman odprla ločeni fiduciarni račun. Za to storitev je treba plačati finančno nadomestilo.
Kaj se zgodi, če ne naredite nič
4 Če ne naredite nič, delnic še ne boste izgubili, se bo pa zapletel postopek, če jih boste hoteli ohraniti. Če delnic ne boste prenesli in se jim tudi ne boste odpovedali, bo KDD po novem letu (prej vas bodo pozvali k ureditvi in prenosu) začel delnice prenašati na račune pristojnih
sodišč. To se bo dogajalo postopno, saj je
za vsak prenos potreben ustrezen sklep sodišča. Za delnice, prenesene na sodišče, se uporabljajo določbe aktov, ki urejajo položitev stvari pri sodišču, piše v zakonu o nematerializiranih vrednostnih papirjih. Sodišče bo nato izdalo sklep upravičencu (lastniku), da prevzame vrednostne papirje. Določili vam bodo tudi rok, v katerem lahko delnice prevzamete. Če delnic ne boste prevzeli, jih boste po preteku roka dokončno izgubili, delnice bodo šle na demografski sklad (končni prejemnik se lahko s spremembo zakonodaje odloči drugače).