• Medij: STA

Ljubljana, 28. aprila - Na današnji skupščini družbe ACH je družba Protej, ki ima v lasti več kot 93-odstotni delež ACH, sprejela sklep o iztisnitvi preostalih delničarjev. Odpravnina znaša 83 evrov na delnico, kar pomeni, da bo družba 270 malim delničarjem za iztisnitev izplačala skupaj 3,73 milijona evrov, so sporočili iz VZMD.

Glede na določeno denarno odpravnino je družba vrednotena na 204,7 milijona evrov. Kot so sporočili iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), so zaprosili za dodatno dokumentacijo, na podlagi katere bodo ocenili primernost ponujene denarne odpravnine in po potrebi sprožili sodni postopek za oceno njene primernosti.

Delničarji Proteja so v začetku leta začeli ekskluzivna pogajanja o prodaji Proteja s francoskim proizvajalcem vozil in opreme za kampiranje Trigano. Časnik Dnevnik je konec marca poročal, da je posel tik pred zaključkom.

Francoze naj bi sicer zanimal le nakup Adrie Mobil, novomeškega proizvajalca avtodomov in počitniških prikolic. Tako naj bi po prevzemu Proteja sledila delitev premoženja.

Avtomobilska divizija ACH, ki jo sestavljajo Autocommerce, AC Mobil, Avto Triglav ter tri družbe v Srbiji, BiH in na Hrvaškem, naj bi po navedbah časnika prešla na novo družbo. Kdo bo njen lastnik, ni znano, Finance pa so pred časom poročale, da naj bi bili to ljudje okoli Rasta Oderlapa, sedanjega generalnega direktorja ACH.

Hotelska divizija, v kateri so ljubljanski hoteli Grand hotel Union, Lev in Central, pa naj bi pripadla taboru nekdanjega dolgoletnega prvega moža ACH Hermana Rigelnika, je pisal Dnevnik.