• Medij: Svet24

Ko je lani poleti policija opravila preiskavo v prostorih Banke Slovenije, je to pritegnilo veliko pozornosti. Zdaj se je v javnosti pojavila odredba o preiskavi.

Kriminalisti so julija lani preiskovali okoliščine sanacije NLB. Policija je takrat sporočila, da "iz dosedanjih ugotovitev preiskave izhajajo utemeljeni razlogi za sum, da so uradne osebe, ki so v okviru sanacije bank leta 2013 ugotovile domnevno negativni kapital v eni od saniranih bank, neupravičeno izrekle izredni ukrep prenehanja kvalificiranih obveznosti banke ter pri tem storile kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.”



Ali bolj preprosto, kriminalisti so preiskovali okoliščine sanacije NLB v letu 2013, ki je pripeljala do izbrisa podrejenih obveznic.

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev pravijo, da odredba okrožnega sodišča iz julija 2016 potrjuje njihove argumente o “roparski sanaciji slovenskih bank leta 2013”. Ena od ključnih ugotovitev v odredbi je po njihovem “dejstvo, da je NLB d.d. v bilanci na dan 30. 9. 2013 uradno izkazala pozitiven kapital v višini 835 mio €, Banka Slovenije pa je na isti dan kasneje ugotavljala negativen kapital v višini (minus) 318 mio € ter na osnovi takšne režirane »ugotovitve« pristopila k pre-sanaciji, pri tem pa mimogrede izbrisala še vse delnice in podrejene obveznice NLB d.d.”

TUKAJ si lahko v celoti preberete odredbo o preiskavi.