• Medij: Delo.si

Na sklep o izločitvi turizma napovedana tožba, čeprav nova družba Unitur ostaja Uniorjeva.

Zreče - Skupščina Uniorja se je s podporo velikih delničarjev, med katerimi je Slovenski državni holding (SDH) s skoraj 40 odstotki delnic največji, včeraj strinjala z izčlenitvijo program Turizem, torej Rogle in Term Zreče, v hčerinsko družbo Unitur. A je predstavnik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) napovedal izpodbojno tožbo.



Pomisleki

Že pred skupščino je svet delavcev Uniorja nasprotoval izčlenitvi turizma, saj je bil za mnenje ali soglasje povprašan šele sredi avgusta in po posredovanju podružnice Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije v Uniorju. A da bo VZMD tudi vložil izpodbojno tožbo, še ni gotovo. Njihov predsednik Kristjan Verbič je povedal, da bodo proučili možnosti o uspehu tožbe, že zdaj pa menijo, da je izčlenitev turizma v novo družbo zasnovana pomanjkljivo ter da utegne negativno vplivati na poslovanje krovne in hčerinske družbe.

Do konca septembra, ko je izvedba izčlenitve v Unitur predvidena, je torej še dovolj časa, sedanji predsednik nadzornega sveta Branko Pavlin pa je to komentiral z besedami, da se vendarle lahko nekoliko zavleče, a da so uprava, revizorji in nadzorni svet izčlenitev pripravili ustrezno in da tega ne bo mogoče preprečiti.

Nova nadzornika

Na skupščini so nastale tudi spremembe predlogov za člane nadzornega sveta, ki bodo mandat začeli decembra. Izvoljeni so bili sedanji predsednik nadzornikov Branko Pavlin in Simona Razvornik Škofič s SDH, ne pa tudi Drago Rabzelj in Goran Podbevšek. Namesto njiju bosta nadzornika odvetnik Jože Golobič in predsednik Društva Mali delničarji Slovenije (DMDS) Rajko Stankovič. Verbič je DMDS in SDH očital sodelovanje pri imenovanju novih nadzornikov, ki »ni prvo«.

Unior hčerinsko družbo Unitur, ki ostaja v Skupini Unior, ustanavlja s 6,5 milijona evrov osnovnega kapitala. Pri tem znaša otvoritvena bilanca Uniturja 70,9 milijona evrov, prevzete finančne obveznosti, torej delež Uniorjevih dolgov, pa 15,1 milijona evrov. Unitur bo prevzel okoli 360 od 2100 Uniorjevih delavcev, ki bodo ohranili sedanje pravice.

Nekovinarske dejavnosti

V Uniorju pravijo, da turizem izločajo zaradi obveznosti do prodaje nekovinarskih dejavnosti. K temu jih zavezujeta pogodbi o finančnem prestrukturiranju in refinanciranju z bankami upnicami iz let 2013 in 2016. Po njih bi Unior, če turizma ne bi prodal do leta 2020, moral bankam predčasno odplačati pet milijonov evrov glavnice, obenem pa njihov turizem za investicijsko vzdrževanje do takrat potrebuje 8,9 milijona evrov. Unitur torej ne bo samo naprodaj, ampak bo odprt tudi za vstop in dokapitalizacijo morebitnih strateških partnerjev.