• Medij: STA

Ljubljana, 25. avgusta - Uprava Luke Koper je pri oceni študije družbe McKinsey & Company o poslovanju Luke selektivno izbrala nekatere izseke študije, jih enostransko prikazala ter z njimi manipulira, so prepričani v SDH. Za SDH je ključna ugotovitev študije, da kljub uspešnemu poslovanju Luke ostaja velik potencial, da bi družba lahko dosegala bistveno boljše rezultate.

V odgovoru na poziv Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) so v Luki Koper v sredo glede omenjene študijo opozorili, da so nekateri viri podatkov nezanesljivi, interpretacije pa napačne, zato v menijo, da kritike iz študije niso merodajne.

V Slovenskem državnem holdingu (SDH) pa so danes v odzivu na navedbe Luke, objavljenem na njihovi spletni strani, opozorili, da gre pri študiji za zaupen dokument ter da je uprava Luke v svojih komentarjih selektivno izbrala nekatere izseke, jih enostransko prikazala ter z njimi manipulira. Prav tako delničarji v komentarjih, objavljenih na straneh Ljubljanske borze, niso prejeli celovite informacije, temveč pristranske komentarje, so dodali v SDH.

"Očitno je, da se uprava Luke Koper ukvarja predvsem s tem, kako medijsko diskreditirati študijo kot tudi vse njene ključne deležnike, zaradi česar slabi odnosi z njimi ne pripomorejo k razreševanju odprtih vprašanj glede prihodnjega poslovanja Luke Koper," so prepričani v Ljubljani.

Kot so poudarili v SDH, je ključna ugotovitev študije, o kateri se uprava Luke Koper ne opredeljuje, da kljub dejstvu, da družba uspešno posluje, obstaja velik potencial, da bi družba lahko dosegala bistveno boljše rezultate. "Analiza primerljivih družb je nedvoumno pokazala, da je mogoče določene procese izboljšati in pri tem cilj SDH za nenehno izboljševanje poslovanja družb ne odstopa od standardov upravljanja," so navedli.

Navedena študija bo SDH v pomoč pri oblikovanju pričakovanj v letnem načrtu upravljanja za kapitalsko naložbo. Letni načrt upravljanja ima in bo imel realne cilje, ki se jih bo dalo uresničiti, vendar v določeni meri tudi ambiciozne, ker je vizija SDH ustvarjanje vrednosti za lastnika, kar pomeni tudi pričakovanje, da se poslovanje družb iz leta v leto izboljšuje, so še izpostavili.

Pri tem SDH čudi, da uprava Luke Koper v ničemer ne obvešča delničarjev in javnosti, kako namerava vzpostaviti zakonito poslovanje, "saj je odgovorna, ker vstopa v poslovna razmerja z zelo spornimi izvajalci pristaniških storitev (IPS)".

Kot so spomnili, je inšpektorat za delo pri tem ugotovil kršitve delovne zakonodaje, finančna uprava pa je pri pregledu večjega števila družb, ki poslujejo z Luko Koper, ugotovila, da izvajalci pristaniških storitev sodelujejo z drugimi podizvajalci v verigi, zadnji v verigi pa praviloma dviguje nedokumentirano gotovino, ki predstavlja vir za izplačevanje zaposlenih na črno, za dodatno plačilo sicer redno zaposlenih oseb, lahko pa tudi za različne provizije.

"Vse to so vprašanja, ki terjajo odločne ukrepe uprave Luke Koper," so sklenili v SDH.