Skupscina.luka.koper.17.IMAG3266-5a44cf72f14cb-5a44cf7303feb.jpg

Finance.si, SIMONA TOPLAK , JURE UGOVŠEK

12:00 Sklep o nezaupnici uprave je sprejet z 99-odstotno večino. Verbič je napovedal izpodbojne tožbe.Skupščina je končana.

11:40Ilić obžaluje, da se je bilo potrebno sestati v prazničnem času. "Danasnja skupščina je nujna. Medtem ko druge družbe že delajo preliminarna porocila, Luka Koper še nima sklenjene pogodbe z revizorjem," obrazloži nadzornik.

11:30Medtem na LJSE: trgovanje z delnico Luke Koper ni zaustavljeno, je pa promet skromen. V času skupščine (od 10. ure do 11:30) so bili sklenjeni trije posli v skupni vrednosti 7.500 evrov. Zadnji po 29,71 evra je bil za 0,30 odstotka pod zadnjim včerajšnjim sklenjenim poslom.Vir: GBD11:20Nadzornik Luke Koper odvetnik Uroš Ilić pove, da je "poskus uprave, da se izogne odgovoru na vprašanje, kateri kontrolni mehanizem je sploh deloval pri smrti delavca, neprimeren."

"Sistem najemanja IPS je nezakonit. Nadzorni svet razpolaga s pravnim mnenjem, ki ga bomo obravnavali na jutrišnji seji nadzornega sveta," pravi Ilić.

Iz povedanega lahko sklepamo, da na jutrišnji seji NS sledi odstavitev uprave.11:10Predsednik nadzornega sveta kapitan Rado Antolovič v svojem govori opozoril, da se je v Luki Koper letos zgodila smrtna nesreča. "Če bi bil boljši kontroling, bi ta človek danes živel. Nisem slišal se nobenih odgovornosti ne odgovorov od uprave o tem dogodku. Ta smrtna nesreča se ne bi smela zgodit. Pa se je, ker ni bil usklajen kontroling delavcev IPS."11:00Predsednica uprave SDH Lidia Glavina v govoru izpostavi, da je zakonitost poslvoanja v vseh družbah na prvem mestu. "Že leta opozarjamo, da je poslovanje z IPS problem. Uprava nas ob pomanjkanju argumentov vedno diskreditira. Na tem področju so ugotovljene nezakonitosti. FURS ocenjuje, da ravnanj ni mogoce zajeziti z nadzori, ampak da je potrebna sistemska ureditev. Veliki dobički z vprašljivim spoštovanjem zakonitosti so tudi vprašljivi," pove Glavina.Glavina je povedala, da ji je v enem od pogovorov Matić dejal, da pri prenavljanju kopalnice ne more biti odgovoren za podizvajalce izvajalcev. "To morda velja za vašo kopalnico, ne pa Luko Koper," pove predstavnica največjega lastnika luke.10:55Dušan Hartman iz PWC predstavlja izredno revizijo s poudarkom na sodelovanju z izvajalci pristaniških storitev.Hartman v uvodu popravlja Matića, ki je pred njim dejal, da revizija ni ugotovila nezakonitega poslovanja. "Naloga PWC ni ugotavljanje nezakonitosti. To bodo ugotavljali drugi organi."Navede pet ključnih ugotovitev revizije:

  1. PWC od uprave ni dobil strateškega dokumenta s kritično analizo poslovanja z IPS.
  2. Preverjanje skladnosti z zakonom o trgu dela. Revizija obravnava ugotovitve inšpektorata za delo 2016, ki je preučeval ali gre za najemanje delovne sile ali za opravljanje storiev. Ugotovljeno je, da gre za najemanje delovne sile, kar pomeni obstoj sistemskih tveganj.
  3. Varnost s predpisi zdravja pri delu - tudi tu so citirali odlocbo inspektorata, ki je preučeval ali ima Luka Koper sistem preverjanja pri IPS. Ugotovljeno je bilo, da ne preverjajo usposobljenosti pri za delo zaposlenih pri IPS. Zopet opozarjajo na tveganja.
  4. Obravnava protikorupcijske zakonodaja in skladnosti s poslovanjem. Pri tej točki je ugotovljeno, da si uprava ni pridržala pravice možnosti pregledovanja IPS. S takimi pregledi bi lahko zmanjšali tveganja za korupcijo.
  5. Ugotavljanje skladnosti s pravili javnega naročanja pri IPS. Revizija ni podala jasnega odgovora ali je Luke Koper zavezana k javnemu narocanju.

10:35Predsednik uprave Dragomir Matić ponovi svoja stališča in poglede o najemanju zunanjih izvajalcev pristaniških storitev."Spoštovani delničarji, hvala za pozornost in srečno novo leto vam in vašim družinam," svoj nagovor sklene predsednik uprave Dragomir Matić.Doda, da je upravi jasno, da ji je lahko izglasovana nezaupnica. "Uprava ni sledila interesom večinskega delničarja ter izpolnila želja države glede financiranja drugega tira, koncesijske pogodbe, ... , kadar je ocenila, da bi bili lahko oškodovani ostali mali delničarji. V ozadju revizije o pogodbenikih ni cilj urejevanje statusa pogodbenikov, ampak odpoklic uprave," pravi Matić ter doda, da so se lotili sprememb glede najemanja IPS ter zavrača kritike, da se tega problema ne lotevajo."Model IPS je zakonit in ni v nasprotju s pravili trga dela. Ni delo na črno," še pravi Matić.Delničarjem predlaga, da ne podprejo nezaupnice upravi in izpostavlja rast prihodkov, pretovora ter števila zaposlenih.10:25Delničarji potrdijo predlagan dvig plačila za opravljanje funkcija člana nadzornega sveta s 13 tisoč na 15 tisoč evrov. Predsednik nadzornega sveta je upravičen tudi do doplačila v višini 50% osnovnega plačila za opravljanje funkcije člana nadzornega sveta, namestnik predsednika nadzornega sveta pa do doplačila v višini 10% osnovnega plačila za opravljanje funkcije člana nadzornega sveta.Na posamično sejo člani prejmejo še 275 evrov bruto.10:2099% kapitala potrdi menjavo revizorja. Za poslovna leta 2017, 2018 in 2019 je izbrana revizijska hiša BDO Revizija.10:15Delničarji se zgražajo nad odločitvijo predsedujočega, ki ne želi prebiranja obrazložitve KPMG. Nekdo od njih pripomni: "To je tako kot v Severni Koreji."10:10Vname se razprava glede zamenjave revizorja. Namesto KPMG je predlagana BDO RevizijaKristjan Verbič, predstavnik VZMD opozori, da BDP ne sodi med "Big Four" revizijske hiše. Kot razlog za menjavo KPMG je v sklicu skupščine navedeno opravljanje drugih storitev za Luko Koper, z menjavo revizorja pa želijo preprečiti konflikt interesov. Verbič opozori, da ima direktorica BDO Revizije opomin agencije za revidiranje. Grega Tekavec iz MDS pa se sprašuje kakšna je cena opravljanja revizijskih storitev ene in druge revizijske hiše.KPMG je po besedah članice uprave za finance Irene Vincek poslal dopis delničarjem in upravi. Podbevšek zavrača branje tega dopisa in se sprašuje zakaj ga uprava ni objavila v skladu s predpisi. Ob tem se oglasi nekdanji finančni direktor Luke Koper Mirko Pavšič (uprava Bruna Koreliča) ter se ponudi za branje dopisa, "če je predsedujočemu težko prebrati".

Skupscina.luka.koper.5.IMAG3266-5a44b3d738adc-5a44b3d741539.jpg

Nadzornik Luke Koper odvetnik Uroš Ilić.

10:00Skupščina se začenja, vodil jo bo Gorazd Podbevšek. Prisotnih je 74 odstotkov delnic. V uvodu se opravičujejo, ker skupščina poteka v prazničnem obdobju.

Skupscina.luka.koper.4.IMAG3266-5a44b30a744c3-5a44b30a7d16c.jpg

9:55

Skupscina.luka.koper.3.IMAG3266-5a44b22a1ac64-5a44b22a22b75.jpg

Predstavnika SDH v pogovoru s predstavnikom MDS Rajkom Stankovićem.

9:50

Skupscina.luka.koper.2.IMAG3266-5a44b0e103ba1-5a44b0e10bc8a.jpg

Uprava Luke Koper pred skupščino sedi v prvi vrsti dvorane portoroškega hotela Slovenija pred božično smreko.

https://www.finance.si/8863320/V-ZIVO-Skupscina-Luke-Koper