• Medij: Radio Slovenija 1
  • Datum objave: ponedeljek, 11.04.2016
RA SLOVENIJA 1, 11.4.2016, DOGODKI IN ODMEVI, 15.40

V Laškem se je pred dobre pol ure začela skupščina delničarjev, na kateri bodo delničarji, med njimi z nekaj več kot 97 odstotki največje Heineken, odločali o iztisnitvi manjšinskih delničarjev in delitvi dobička. Dopoldne pa so se sešli delničarji Pivovarne Union. Ti so odločali o podobnih sklepih in vse sprejeli. 693 malih delničarjev bo ob iztisnitvi iz družbe dobilo 430,9 evra odpravnine za delnico. Simeona Rogelj.

SIMEONA ROGELJ: Pet malih delničarjev je na skupščini Uniona predlagalo tudi delitev dobička ustvarjenega v minulih letih, pojasnjuje Kristjan Verbič izVseslovenskega združenja malih delničarjev.


KRISTJAN VERBIČ: Žal ta predlog ni naletel na posluh pri glavnem delničarju, torej Pivovarni Laško, oziroma posredno pri Heinekenu, navkljub temu, da bi bila to po naši oceni, kot sem opozoril primerna gesta.

ROGELJ: Bodo pa dobili odpravnino, s katero so zadovoljni, pravi mali delničar Marko Potočnik. Ta po pripojitvi Uniona k Laškemu, ki odhaja v 100 odstotne roke Heinekena, pričakuje optimizacijo stroškov, povečanje prodaje, prodor na tuje trge in zapolnitev neizkoriščenih proizvodnih kapacitet.

MARKO POTOČNIK: Tukaj je priložnost, da bo Heineken dopolnil, oziroma povečal prodajo, oziroma polnil še neke svoje dodatne količine, tako da mislim, da se obeta tukaj ena lepa zgodba za vse zaposlene in pa seveda za lastnike.

ROGELJ: Po skupščini Pivovarne Laško bo družba delnice umaknila iz borze, z izginjanjem družb iz borzne kotacije pa imajo mali delničarji vse manj možnosti za vlaganje prihrankov v delnice družb. Še opozarjata sogovornika. 2063 manjšinskih delničarjev Pivovarne Laško bo po iztisnitvi prejelo denarno odpravnino v višini 25,56 evrov na delnico, kolikor je za delnico pred letom dni konzorcij prodajalcev Laškega odštel Heineken in kolikor je znašala cena v kasnejši prevzemni ponudbi.
  • Medij: Radio Slovenija 1
  • Avtor: Simeona Rogelj
  • Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov , Kristjan Verbič , mali delničarji
  • Rubrika: Dogodki in odmevi
  • Datum objave: ponedeljek, 11.04.2016
  • Termin: Pon, 11. apr.. 2016 Termin: 15:40
  • Povezava: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dogodki-in-odmevi/174399260