• Medij: Primorske novice
  • Datum objave: ponedeljek, 30.10.2017

Po zgodnjejutranjem verbalnem trku varnostnikov nasprotnih strani - sklicatelja skupščine Certa Holding Jožefa Močnika s podporo Civilne pobude za Cerkljansko in prevzemne družbe Postojnska jama, je popoldanska skupščina potekala mirno. Na pobudo Postojnske jame je bil imenovan nadzorni svet, predstavniki Civilne pobude pa so skupščino med njenim potekom zapustili in napovedali izpodbojne tožbe.


CERKNO > Na današnji popoldanski skupščin Certa holdinga množica v Cerknem prisotnih policistov ni imela dela. Prav tako ne varnostniki pred dobro zavarovanim večnamenskim centrom, v katerem je skupščina potekala. Pač pa je odhod članov Civilne pobude za Cerkljansko kmalu po začetku skupščine dal vedeti, da je to z nasprotnimi predlogi od sklicateljev - tretjega največjega delničarja Jožeta Močnika s podporo Civilne pobude, povedla Postojnska jama.

Razočarani Močnik in člani Civilne pobude niso dajali izjav za javnost. Podobno ne delničar Sergej Racman, ki je delnice kupoval v zadnjih dneh pred skupščin in je na njej vztrajal do konca. Pač pa je predsednik vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič povedal, da skupščina ni potekala po zakonih in da bodo vsi - Močnik, Civilna pobuda in društvo vložili izpodbojne tožbe.

Močnik je zaradi eno inpolletnega izigravanja malih delničarjev predlagal, naj bivši nadzorniki in vodstvo holdinga ne dobijo razrešnice. To so dobili. Namesto Močnikovega predloga za nadzorni svet (ob njem bivša bančnica Andra Poženelin odvetnik Peter Zorin), je Postojnska jama vanj imenovala predsednika njenega upravnega odbora Marjana Batagelja, vodjo finančne službe Postojnske jame Marka Simšiča in odvetnika Žarka Tataloviča. “Nadzorni svet se bo v naslednjih dneh sestal, imenoval predsednika in začel delati. Ponudili smo razvojni program, zelo podroben za vse družbe holdinga in ga moramo uresničiti,” je po skupščini povedal Batagelj.

Da bodo sprte strani morale najti pot do sodelovanja v dobro Cerkljanske in vseh preostalih malih delničarjev, je poudarjal tudi Verbič. O očitnih nepravilnostih in ničnosti današnje skupščine pa bo moralo po izpodbojnih tožbah ponovno razsoditi sodišče.

Najbolj sporno naj bi bilo dejstvo, da je skupščini predsedoval odvetnik Bojan Pečenko. Torej odvetnik, ki je vodil lansko, pozneje izničeno skupščino. Za vodenje tudi današnje skupščine pa naj bi ga najelo izničeno, torej nezakonito vodstvo.

Izničeni direktor Certa holdinga Borut Pirih nam je po skupščini dejal, da se zaveda, da nima več vloge v holdingu in da je Pečenka za vodenje pooblastila Postojnska jama. To je preostalim malim delničarji, po lanski neprimerno bolj burni skupščini, pustilo grenek priokus.

A pred stavbo skupščine se je danes zbralo celo manj malih delničarjev kot novinarjev in precej manj kot policistov in varnostnikov. Zmaga vseh je miren potek dogajanja na robu živčne vojne vseh vpletenih strani. SD