Morel16.2.2018

Glavni akter škandalozne pre-sanacije slovenskega bančnega sistema (VIDEO), Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, bo, kot vse kaže, za svojo vlogo pri protiustavnih razlastitvah v slovenskih bankah ter milijardnem oškodovanju vseh davkoplačevalcev in državljanov nagrajen z novo pomembno funkcijo. Kakor pred tem že nekateri njegovi pomagači, je tudi Jazbec nagrajen s službo v tujini, daleč stran od množice oropanih, poteptanih in brezpravnih državljanov Republike Slovenije! Da sta norčevanje ter ironija še večja, naj bi Jazbec, kot eden izmed direktorjev v novo-ustanovljenem Enotnem odboru za reševanje ‒ centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije ‒ skrbel za reševanje bank v težavah, s kar najmanjšimi posledicami za davkoplačevalce. V VZMD so zato prepričani, da je  Jazbec, s svojimi referencami in preteklimi dejanji, ena najmanj primernih oseb za poslanstvo njegovega novega delovnega mesta.

O štiriletni kalvariji sanacije slovenskih bank je bilo doslej precej zapisanega, prav gotovo pa je Banka Slovenije s spornim izračunavanjem bančne luknje poskrbela tako za popolni izbris imetnikov delnic in obveznic kakor tudi kasnejšo prekapitalizacijo s strani davkoplačevalcev. Sporne izračune so po nareku Banke Slovenije opravljale svetovalne družbe in ne revizorji ob izrecni izključitvi uporabe mednarodnih standardov in odgovornosti za te cenitve (VIDEO), o čemer je Guverner vse do razkritja prikladno molčal!

Nedvomno je  Jazbec eden redkih guvernerjev centralnih bank, ki so ga, po odredbi sodišča, v okviru hišnih preiskav obiskali kriminalisti. Odredba sodišča je razkrila tudi način delovanja  Jazbeca, ki se je med drugim z vabili na kosila poskusil zahvaliti sodnikom za njihovo protipravno kooperativnost. Ob večkratnem sklicevanju na svojo imuniteto so zgovorna še njegova dopisovanja, ki jih je razkril portal SiOL.net, iz katerih je bilo razvidno, da poskuša preko Evropske Centralne banke (ECB) in njenega guvernerja Maria Draghija, vplivati na sprejemanje predpisov v Sloveniji, ki bi o(ne)mogočili pregled njegovih spornih ravnanj.

Tudi Računsko sodišče je v svoji končani reviziji upravljanja s terjatvami NLB za obdobje 2013‒2016 ugotovilo »vrsto nesmotrnosti« v razvrščanju terjatev na dobre in slabe ter v izboru terjatev za prenos na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Hkrati so mediji poročali tudi o tem, da je Banka Slovenije, tik pred »ugotovitvijo« stanja v NLB, zahtevala prenos vrste dodatnih terjatev na DUTB, tudi takšnih, ki dejansko nikakor niso bile slabe – celo z najboljšima bonitetama A in B.

Po razlastitvi imetnikov delnic in obveznic, oškodovanju bank s prenosi dobrih terjatev na DUTB ter prekapitalizaciji s strani davkoplačevalcev, se rop stoletja zaključuje s prodajo bank različnim poštnim predalom v davčnih oazah, seveda po smešno ugodnih cenah. S tem se zapirajo tudi možnosti, da bi davkoplačevalci kadar koli dobili vrnjen višek sredstev, ki so bila povsem po nepotrebnem vložena v »sanacijo« slovenskih bank. Novo KBM, ki je leta 2015 izkazovala 623 milijona € celotnega kapitala, sta tako za vsega 250 milijonov € kupila Ameriški sklad Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), še isti teden pa je lastnik banke postala družba Biser Bidco, poštni predal iz Luksemburga, z vsega 20.000 € kapitala in nič zaposlenimi. Ne samo, da si je novi lastnik takoj po nakupu začel izplačevati praktično celotne letne dobičke ‒ že dva meseca po nakupu kar 17 milijonov € (ki so bili kot dobiček v celoti ustvarjeni leto prej, ko je bila lastnica NKBM še Republika Slovenija) in leto zatem še 30 milijonov €, NKBM pa od takrat davek na dobiček plačuje po 1 % stopnji v Luksemburgu, medtem ko se lahko Republika Slovenija za svoj 19 % davek na dohodek pravnih oseb obriše pod nosom …

Sodelavci VZMD tako vse bolj zaskrbljeno spremljajo incestno prepletenost državnih ter evropskih funkcionarjev s transnacionalno finančno industrijo. Evropsko komisijo vodi dolgoletni premier in finančni minister Luksemburga, Jean-Claude Juncker, znan tudi po prijaznosti do finančne industrije ter omogočanju sistematičnega izogibanja plačevanju davkov s strani korporacij; njegov predhodnik, José Manuel Barroso, pa je po predhodnih stikih svojo kariero nadaljeval kot predsednik Goldman Sachs International, delu vodilne mednarodne investicijske banke, ki je sicer tudi med lastniki sklada Apollo. Mesto podpredsednika in izvršnega direktorja Goldman Sachs International pa je zasedal tudi Mario Draghi, preden je postal Guverner ECB …

Nenazadnje velja spomniti še na nagrajence in osmoljence iz Slovenije. Državni sekretar na ministrstvu za finance RS v času razlastitev Mitja Mavko, ki je bil pomembno vpleten v pripravo razlastitvene zakonodaje, je za nagrado postal svetovalec direktorja EBRD v Londonu, njegova sodelavka Katja Špur pa je svetovalka direktorja v Medameriški razvojni banki v Washingtonu. Med bolj izpostavljenimi kolaboranti se je nekoliko zalomilo le Alenki Bratušek, ki se je kot takratna predsednica vlade predlagala za evropsko komisarko in se ji je ob Junckerju nasmihalo tudi mesto podpredsednice Evropske komisije, vendar so te načrte prekrižali evropski poslanci …

… morda pa utegnejo tudi v primeru  Jazbeca poslanci Evropskega parlamenta naposled podvomiti o primernosti kandidata?! To je sporočilo in  zapisalo  Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD). 

Medij: MOREL tiskovna agencija