• Medij: MOREL tiskovna agencija

Koper, 3. julij 2017 (MOREL)- V soboto je v Kopru potekala Javna tribuna ob obletnici blokade Luke Koper ter Dnevu pristaniškega delavca, ki sta jo pripravila Civilna fronta Vstala Primorska – Vstani Slovenija in Svet delavcev Luke Koper. Ob obletnici lanskoletne blokade pristaniška so zbrani razpravljali tudi o letošnjem dogajanju, povezanim z upravljanjem Luke Koper ter razvojem dogodkov, ki gredo ponovno v smer - kot so zapisali organizatorji - »političnega spletkarjenja za zamenjavo nepokornih nadzornic in kasneje tudi neubogljive uprave Luke Koper«.

Po petkovi burni skupščini Luke Koper se je javne tribune kot vabljeni govorec udeležil tudi predsednik VZMD Kristjan Verbič, ki je izpostavil predvsem prizadevanja VZMD za umiritev razmer ter opozoril na menjavo nadzornikov v Luki Koper s kadri, povezanimi s Slovenskimi železnicami. Prav slednje po mnenju strokovnih sodelavcev VZMD omogoča izkrivljanje konkurence, zaradi česar je VZMD - kot edini na skupščini - napovedal tudi izpodbijanje sklepov o imenovanju treh novih članov nadzornega sveta. Po besedah Verbiča bo tožba vložena še v tem tednu.
Predsednik VZMD je ponovno izpostavil tudi, da država ni edini lastnik Luke Koper, saj ima ta prek 10.100 malih delničarjev, ki imajo v družbi (njenih delnicah) naložene svoje prihranke, zato je tudi v njihovem interesu, da ta posluje čim uspešneje. Glede na odločitve na sami skupščini ter na njej izkazan odnos Slovenskega državnega holdinga (SDH) pa so v VZMD zaskrbljeni, saj kot vse kaže pri upravljalcih državnega premoženja, kljub številnim argumentom ter široki javni podpori, zaležejo le protestni shodi kot so bili lanski, po katerih sta odstopila takratni Predsednik uprave SDH Marko Jazbec in državni sekretar Metod Dragonja. (konec)