• Medij: svet24.si
  • Datum objave: sreda, 17.08.2016

So tajkunske lovke res ujele nov plenV Cerknem in Ajdovščini se vzporedno odvijata podobni zgodbi, ki burita javnost. Prva zadeva Mlinotest in družbo Mlino, druga pa Certo Holding. obeh primerih naj bi po mnenju mnogih šlo za tajkunizacijo. Raziskujemo, kaj si prizadevajo doseči vpleteni.

Spomnimo, da so delničarji Certe Holdinga, ki jih je okrog 2300 in predstavljajo 54 odstotkov lastništva holdinga, od borznoposredniške hiše nedavno prejeli obvestilo o možnosti prodaje svojih delnic. Presenetila jih je cena, ki so jim jo ponudili, ta znaša evro za delnico, še bolj pa dejstvo, da ne vedo, kdo je kupec. Prepričani so, da vsa ta dejstva kažejo na to, da se obeta sovražni prevzem.

Koncentracija lastništva

Nekaj Cerkljanov je sicer kljub temu že prodalo svoje delnice, večina pa jih zastopa stališče, da je to nevarno storiti, saj so lahko posledice morebitne koncentracije lastništva v skupini Certa negativne.

Zaskrbljeni delničarji, povezani v civilno iniciativo, poudarjajo, da koncentracija lastništva sama po sebi ni nujno sporna, če jo opravi zaupanja vredna oseba, ki se je pripravljena razkriti, ima sloves uspešnega gospodarstvenika ter se javno razkrije in sporoči svoje namere glede razvoja in rasti podjetja, ki je predmet prevzema.

"V ponudbi za odkup delnic s strani Ilirike pa ni izpolnjeno nič od tega," opozarjajo v iniciativi. Dodajajo, da so se na takšen način odvile številne divje privatizacijske zgodbe v Sloveniji, kjer so bodoči lastniki prišli do lastniškega deleža tako, da so se podjetja najprej finančno izčrpavala, da niso dopustili njihovega uspešnejšega razvoja in da se je, ko so ta dosegla svoje dno, izvedla koncentracija lastništva, ki je bilo poznejša podlaga za poceni prevzem podjetja. Če bi se to zgodilo, bi lahko Cerkno po mnenju delničarjev ostalo brez tega pomembnega gospodarskega subjekta - Certe Holdinga, ki predstavlja usodo njegovih 800 zaposlenih.

Eden glavnih ciljev civilne iniciative je, da na Certini skupščini, ki je sklicana za 29. avgust, vodstvu zastavijo pomembna vprašanja na račun poslovanja, še bolj pomembno po njihovem mnenju pa je, da se izvoli nov nadzorni svet. Ta bi potem imenoval in odpokliceval člane uprave ter spremljal in nadziral njeno delo in rezultate.

Kot smo izvedeli neuradno, je sedanji direktor Certe Holdinga Zoran Golob za novi nadzorni svet že predlagal svojo staro garnituro, mali delničarji pa predlagajo tri nove obraze, Sebastjana Kerčmarja, Marto Deisinger in Mojco Mavrič.

Kaj pa v Ajdovščini?

Napeto je tudi v Ajdovščini. Družba Mlino, ki je v lasti štiridesetih vodilnih in drugih zaposlenih v Mlinotestu, je nedavno objavila prevzemno ponudbo za odkup 20-odstotnega deleža Mlinotesta. Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) je zaradi tega zaskrbljeno, saj je odkupna cena za delnico prenizka, opozarjajo tudi, da gre za prevzem družbe z lastnim kapitalom.

Mlinotest je sicer že minuli teden zanikal trditve predsednika VZMD Kristjana Verbiča, da Mlino, d. o. o., prevzema Mlinotest, d. d., s kapitalom družbe Mlinotest. Dodajajo, da Mlinotest kot ciljna družba nima vpliva na prevzemni postopek in ni stranka postopka odločanja o izdaji dovoljenja za prevzemno ponudbo, vendar da tovrstne neresnične izjave škodujejo tudi njenemu ugledu in dobremu imenu.

Proti Verbiču

"Širjenja neresnic in zlonamernih trditev od predsednika VZMD in zastopnika malih delničarjev Kristjana Verbiča ne bi pričakovali," sporoča Mlinotest, ki meni, da bi s svojim delovanjem ta moral informirati male delničarje in jim dajati verodostojne podatke.

"Navedbe, ki jih razširja Verbič, nimajo nobene osnove, so zavajajoče in ne koristijo malim delničarjem, škodujejo pa našemu podjetju, česar ne bomo spregledali in bomo uporabili vsa pravna sredstva za zaščito dobrega imena družbe ter v okviru pravnih možnosti sprožili ustrezne postopke," še sporoča Mlinotest.