• Medij: Delo

V novem nadzornem svetu so Marjan Batagelj, Marko Simšič in Žarko Tatalovič, prejšnjemu so podelili razrešnico.

Kristjan Verbič je prišel s čelado, ker napoveduje, da bodo mali delničarji potrebovali zaščito. Foto: Klemen Košir/Delo

N. G., Klemen Košir

pon, 30.10.2017, 09:37; spremenjen: 14:35

V novem nadzornem svetu so Marjan Batagelj, Marko Simšič in Žarko Tatalovič, prejšnjemu nadzornemu svetu pa so podelili razrešnico. Nasprotna stran - tako sklicatelj Jožef Močnik kot Sergej Racman iz Alee Iacte - napoveduje izpodbojne tožbe, s katerimi želijo razveljaviti sklepe skupščine.

V dvorani, kjer je danes potekal zbor delničarjev, sta se menda pojavili dve varnostni službi. Že pred skupščino je prihajalo do prepirov; varnostniki so v stavbo spustili le delničarje, ne pa medijev in javnosti. Marjana Batagelja so spustili naprej pred nekaterimi ostalimi delničarji, ki so začeli negodovati, dokler niso tudi njim omogočili vstopa.

Certa Holding je sicer večinski lastnik Certe, ki med drugim upravlja s Hotelom Cerkno, proizvajalcem medicinskih pripomočkov Tik iz Kobarida in četrtinskim deležem v cerkljanski Eti (skupno so konec lanskega poslovnega leta svoje naložbe ovrednotili na 18,7 milijona evrov). V družbo je prek Postojnske jame že vstopil Marjan Batagelj, ki vidi sinergije med Postojnsko jamo in Hotelom Cerkno ter ostalimi hotelskimi kapacitetami, ki jih ima v lasti. Prek prevzemne ponudbe je postal skoraj 50 odstotni lastnik, a zaradi statuta, ki vsakemu delničarju omejuje glasovalne pravice na največ 10 odstotkov, to še ne pomeni nujno, da bo z družbo lahko tudi upravljal.

Batageljeva Postojnska jama je 10 % delnic zato prodala prijateljskemu finančnemu skladu Alfi, na današnji skupščini pa se bo pokazalo, kateri od mnogih interesov bodo prevladali. Boj za vpliv je bil v družbi izredno hud že pred prihodom Batagelja; na lanski skupščini je bilo tako vroče, da so varnostnikom in idrijskim policistom morali na pomoč priskočiti še policisti iz Nove Gorice in celo specialci iz Ajdovščine. Tudi letos očitno ne bo dosti drugače.


Vroče je že pred pričetkom skupščine. Foto: Jure Eržen/Delo

Na skupščini se pričakuje spopad za upravljanje Certe Holdinga med Postojnsko jamo Marjana Batagelja, ki je večinski lastnik, a ima zaradi statutarnih določb le deset odstotkov glasovalnih pravic, in nekaterimi ostalimi delničarji. Na skupščini bodo na predlog Jožefa Močnika, ki ima 9,5-odstotni delež v Certi Holding, glasovali o zamenjavi nadzornikov. Po njegovem predlogu naj bi delničarji v nov nadzorni svet imenovali samega Močnika, Andra Poženela in Petra Zorina. Batagelj ima drugačne načrte: »Logično je, da je večinski lastnik v nadzornem svetu. Cerkljani od mene zahtevajo, naj postanem predsednik nadzornega sveta. Če nadzorni svet ne bo naš, ne bo razvojne vizije, kot je ni bilo v preteklosti.«V soboto smo poročali, da je večinska lastnica Postojnska jama prodala desetodstotni delež družbe podjetju Alfi, ki upravlja sredstva vlagateljev. A zdi se, da bo s tem manevrom tabor Marjana Batagelja na zboru delničarjev močnejši. 

Izid skupščine utegne pomembno vplivati na razvoj dela slovenskega turizma. Certa Holding je namreč večinska lastnica Certe. Ta upravlja s Hotelom Cerkno (blizu smučarskega centra Cerkno), proizvajalcem medicinskih pripomočkov Tik iz Kobarida in četrtinskim deležem v cerkljanski Eti, ki izdeluje termične aparate.