• Medij: Delo.si

Predsednik združenja je odstop ponudil po pravnomočnosti obsodbe zaradi zlorabe notranjih informacij.


Ljubljana - Svet Vseslovsenskega združenja malih delničarjev (VZMD) je zavrnil odstop predsednika Kristjana Verbiča, ki je tudi ustanovitelj VZMD. Verbič je odstop ponudil zaradi pravnomočne obsodbe, da je pri trgovanju za delnicami Velane zlorabil notranje informacije.

Iz VZMD so sporočili, da svet zavoda meni, da je predsednik Verbič v zadevi Velana deloval za uresničitev poslanstva združenja, to je pomoč manjšinskim delničarjem: »V zvezi s tem je VZMD v zadevi Velana vseskozi obveščal javnost, tako o pripravi predloga delničarskega sporazuma, kot o pošteni ceni delnice. Zato to vsekakor ni mogla biti notranja informacija,« je po navedbah VZMD sklenil svet, ki je Verbiču predlagal uporabo vseh možnih pravnih sredstev, da se sodba o zlorabi notranjih informacij razveljavi oziroma odpravi.

Usoden posnetek

Kot smo prvi razkrili v Delu, je višje julija letos sodišče potrdilo prvostopenjsko sodbo in Verbiča obsodilo na osemmesečno pogojno zaporno kazen z dveletno preizkusno dobo, ker je septembra 2007 začel kupovati delnice Velane, takoj nato pa delničarjem v okviru VZMD poslal sporazum, da bodo za delnico poskušali iztržiti najmanj 22 evrov. Verbič je nato svoje delnice prodal in se po očitkih tožilstva z notranjimi informacijami okoristil za dobrih 14.000 evrov, ki jih bo moral vrniti. Gre za prvo obsodbo za zlorabo notranjih informacij pri nas.

Agencija za trg vrednostnih papirjev in policija sta Verbiča vzeli pod drobnogled šele sredi leta 2010, ko je ta v videoposnetku na spletni strani youtube priznal, da je delnice Velane kupoval zato, da se njihova cena zviša.

Svetu VZMD predseduje Janja Žlogar Piano, v njem pa sedijo še Miran Mejak, Renata Zupančič, Miro Zupančič in Andreja Sever.