Astana ksbc bilten 12. 6. 2018

ASTANA – Poslovni forum, ki ga je KSBC organiziral skupaj z nacionalno agencijo Kazakh Invest, katere predstavništvo v regiji vodi, in javno agencijo Spirit Slovenija, je bil več kot uspešen. Udeležilo se ga je preko 60 podjetij iz vsaj treh držav, podjetja pa so se dogovorila za številne projekte, ki naj bi na tej podlagi zaživeli.

Zbrane goste so nagovorili Alexei Tsoy, namestnik ministra za zdravje Republike Kazahstan, Iztok Mirošič, državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, Eric Yakubayev, namestnik predsednika Kazakh Investa, poslovni forum pa je svečano otvoril Dejan Štancer, predsednik poslovnega kluba KSBC in regionalnega predstavništva nacionalne agencije Kazakh Invest. Zapovrstjo so se predstavila slovenska podjetja, ki so po odzivih sodeč, napravila izjemen vtis na sogovornike iz Kazahstana in Kirgizije.

Petru Kokalju iz podjetja HBOT, ki je uspešno predstavil njihovo hiperbarično komoro, je uspelo ustvariti veliko zanimanje za naprave.

Prav tako je ustvaril izjemno zanimanje Marino Samardžija iz podjetja Savvy, ko je predstavil program obdelave matičnih celic, kar je zbrane še posebja navdušilo, hkrati pa je predstavil tudi njihovo napravo za monitoring delovanja srca.

Andraž Rumpret, Iskra Pio, je navdušil s predstavitvijo njihovih izjemnih produktov za farmacevtsko in medicinsko industrijo, kar je še posebej navdušilo nekaj podjetij, ki izhajajo iz segmenta medicine in farmacije, pa tudi predstavnike regij in mest, kateri upravljajo z bolnišnicami na lokalnem in regijskem nivoju.

Ker je jasno, da zaradi slabše urejenega trga z električno energijo, v državi izgubijo tudi do 20% le-te, sta s svojo predstavitvijo in navdušila tudi oba predstavnika družbe Borzen, Anže Predovnik in Ciril Pucko. Izpostavila sta prednosti urejenega trga električne energije, pa tudi potencial, ki ga ta prinaša. Na integraciji njihovih rešitev v sistem trga z električno energijo, tako v Kazahstanu, kakor tudi v sosednji Kirgiziji, se bo delalo naprej, je bilo sklenjeno, saj oba trga prav to storitev več kot potrebujeta.

VZMD in način delovanja, možnosti investiranja, kakor tudi portfelj, s katerim upravlja VZMD, pa je na forumu uspešno predstavil Kristjan Verbič, predsednik VZMD. Tovrstna organiziranost in učinkovitost take organizacije, je bilo prav tako v fokusu zanimanja podjetij.

Družbo Iskratel pa je poslovnem forumu predstavljal Marjan Plut, ki sicer tudi živi in ustvarja v Kazahstanu. Iskratel je na trgu Kazahstana že artikulirana družba, ki sicer na tem trgu posluje že preko desetletja in ga zelo ceni, saj ustvari na tem trgu kar nekaj poslov.

Z izvedbo poslovnega foruma so bili zadovoljni tudi pri nacionalni agenciji Kazakh Invest. Izrazili so navdušenje, tudi nad izjemnim profesionalizmom, ki so ga izkazali predstavniki slovenskih podjetij, sodelujočih na forumu.

Enako navdušenje so pokazali predstavniki podjetij in lokalnih oblasti iz Kazahstana. Še posebej z go. Zhakupov, namestnico guvernerja regije Kostanay in njenim asistentom, s katerima je imel predsednik KSBC Štancer daljši sestanek, je bilo dogovorjeno sodelovanje na področju zdravstva v regiji, pa tudi trga z električno energijo, ter pridelavo zdrave hrane, kar je pereča težava v regiji, znani po močni naftni industriji.

Prav tako pa je bilo sklenjeno, da bosta jeseni, verjetno že takoj v septembru, poslovni klub KSBC in Kazakh Invest, najverjetneje pa tudi javna agencija Spirit Slovenija, izvedli poslovni forum, ki je bil predviden za izvedbo že februarja letos, a ga je Kazakh Invest nato najprej prestavil, nato pa odpovedal.

Izvedba poslovnega foruma tudi v Sloveniji je najprej želja podjetij, tako slovenskih, kakor tudi kazahstanskih, po nadaljevanju začetega sodelovanja, kakor tudi po novih projektih na obeh trgih.

Madij: Kazakh-Slovenian Business Club Newsletter (št. 10 – 2018)

Avtor: U. R.