planet27122017

Siol.NET, Planet TV, Aleksander Kolednik, STA

Na zboru delavcev Luke Koper, ki se ga je udeležilo več sto zaposlenih v družbi, so danes sprejeli več sklepov. Delavci med drugim zahtevajo širitev koncesijskega območja Luke ter da se v nadzornem svetu in v SDH odpovejo delu dobička za reševanje problematike IPS.

Današnjega zbora delavcev, ki je potekal pred četrtkovo izredno skupščino Luke Koper in petkovo sejo nadzornega sveta družbe, na kateri se pričakuje zamenjava zdajšnje uprave na čelu z Dragomirjem Matićem, se je kljub prazničnemu času po ocenah sveta delavcev udeležilo več kot 600 zaposlenih, upokojencev in občanov.



Pred dnevi se je kot najresnejši kandidat za vodenje Luke Koper omenjal Dimitrij Zadel. Ta je 12 let vodil OMV Slovenija, od leta 2015 pa je v koncernu odgovoren za tuje trge. 02:5903:50

Delavci: Nadzorni svet nosi odgovornost za razrešitev uprave

Zaposleni so na zboru sprejeli pet sklepov. Zahtevajo širitev koncesijskega območja Luke Koper v skladu z državnim prostorskim načrtom v celoti. Prav tako zahtevajo, da se nadzorni svet družbe, Slovenski državni holding (SDH) in država odpovejo delu dobička z namenom reševanja problematike IPS. Hkrati bodo zaposleni tudi zahtevali polno odgovornost članov nadzornega sveta družbe, če ta nezakonito razreši upravo.Delavci zahtevajo še, da Luka Koper postane enakopraven partner v podjetju 2TDK, in sicer sorazmerno glede na vložek za izgradnjo drugega tira, ter da se status navadnih delnic Luke Koper spremeni nazaj v prednostne delnice.Video: Planet TV

Redkobesedno Lidio Glavino delavci izžvižgali

V Koper je danes prišla predsednica uprave SDH Lidia Glavina. Njen kratek nastop je spremljalo glasno neodobravanje prisotnih delavcev, kljub temu pa je Glavina ob svojem odhodu ocenila, da je stanje v Luki Koper "pod nadzorom"."SDH dela v dobro Luke Koper. Naredil bo vse, kar lahko, da bo Luka Koper samo še bolje delala. Mislim, da je treba iskati dialog, da bomo nadaljevali delo v dobro Luke Koper, kot smo do zdaj," je ocenila sicer redkobesedna Glavina.

Slosar: Verjetno ni ravno vse pod nadzorom

Predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar medtem ni hotel prejudicirati nadaljnjih korakov, če njihove zahteve ne bodo uresničene. "Mislim, da bo, če ne prej, spomladi s kakšnimi novimi volitvami mogoče, da se bodo začele zadeve reševati. Upamo pa seveda na najboljše," je prepričan Slosar."Če gledamo, da obdržimo Luko Koper v takšni obliki, kot je danes, in ji omogočimo zdravo, dobro širitev v dobro vseh zaposlenih,  reševanja problematike IPS in stabilne uprave, verjetno ni ravno vse pod nadzorom," se je Slosar odzval na besede predsednice uprave SDH.Govorci na zboru so se dotaknili predvsem aktualne problematike, od namere po zamenjavi uprave do problematike delavcev IPS. Kot je uvodoma opozoril Slosar, se je zbor odvijal prav na dan, ko so dosegli nov rekord, in sicer 900 tisoč pretovorjenih kontejnerskih enot. "Kaj več bi še hoteli," se je predsednik sveta delavcev obregnil ob ocene, da bi uprava Luke Koper lahko delala bolje.

Jovičić: Na proces uničevanja Luke Koper se bomo odzvali silovito

Član nadzornega sveta iz vrst delavcev Mladen Jovičić je nadzornemu svetu medtem očital prelaganje odgovornosti za razrešitev uprave na SDH. "Država nam je naložila stroške izgradnje drugega tira in odprave IPS sistema kar čez noč, še vedno pa vztraja pri rekordnih dobičkih," je bil oster Jovičić, ki mu je jasno, da v Luki Koper obstaja želja po znižanju plač zaposlenih.Jovičić je ob tem napovedal, da bo boj za ohranitev podjetja in delovnih mest dolg: "V tem trenutku ne vemo, kako se bo odvijal proces uničevanja Luke, in ne vemo, kako se bomo nanj odzvali. Vemo le, da se bomo odzvali silovito in da ne bomo popustili."Svet delavcev je sicer na današnji zbor povabil predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Mira Cerarja, infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Jureta Lebna ter predsednika in člana nadzornega sveta Luke Rada Antoloviča in Uroša Iliča, ki pa so se opravičili.

Kaj je razlog za zamenjavo vodstva?

Nadzorni svet bo sklepe skupščine obravnaval v petek, pripravljen pa je že tudi seznam kandidatov za novo upravo. Namestnik predsednika nadzornega sveta Uroš Ilić je pretekli teden dejal, da je razlog za menjavo uprave precej bolj globok in obsežen kot problematika IPS, na mizi nadzornikov pa bo 25 očitkov.Slosar je prepričan, da je menjava vodstva družbe povezana s koncesijami za Luko Koper. Matić je povedal, da ga je eden od članov nadzornega sveta k odstopu pozval, še preden je revizor začel pregledovati posle z IPS. Ti torej niso razlog za zamenjavo, je dejal, med mogočimi razlogi pa navedel različna stališča o zalednem terminalu Divača, tretjem pomolu, pristaniški upravi, zakonu o drugem tiru, referendumu o drugem tiru, koncesijski pogodbi in koncesijskem območju.

https://siol.net/posel-danes/novice/v-luki-koper-je-spet-vroce-456313