• Medij: Dnevnik
  • Datum objave: sreda, 13.09.2017

dnevnik ach 1Zahteve Vseslovenskega združenja malih delničarjev po višji odpravnini ob iztisnitvi malih delničarjev iz družbe Protej, posrednega lastnika novomeške Adrie Mobil, ne bodo ustavile več mesecev trajajočega prodajnega postopka družbe, ki naj bi šla v roke francoskemu Triganu. Prodaja naj bi bila končana v prihodnjih dneh.

Sebastjan Morozov

Četudi je Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) izposlovalo, da bo izvedena zunajsodna preveritev ustreznosti odpravnine ob iztisnitvi malih delničarjev Proteja, prek družbe ACH med drugim posrednega lastnika novomeške Adrie Mobila, prodajni postopek slednje teče s polno paro. Predvidoma bo končan do konca septembra oziroma v začetku oktobra.

Zahteve po višji odpravnini malim delničarjem

Ob iztisnitvi malih delničarjev Proteja letos spomladi so ti prejeli denarno odpravnino v višini 83 evrov na delnico. Predlog za sodni preizkus denarne odpravnine je bil vložen na sodišče, vendar sta se Protej in VZMD dogovorila za moratorij za sodne postopke do konca meseca, je povedal predsednik VZMD Kristjan Verbič. »V tem času bomo soočili cenitve VZMD in cenitve Proteja, ki so bile podlaga za iztisnitev, ter poskušali doseči, da se delničarjem brez dolgotrajnega postopka izplača dodatna odpravnina. Če dogovora ne bo, nameravamo nadaljevati sodni postopek,« je dejal Verbič.
Za iztisnitev 270 malih delničarjev je Protej skupno odštel približno 3,7 milijona evrov. Upoštevaje dobrih pet odstotkov lastnih delnic je družba po iztisnitveni vrednosti za delnico v višini 83 evrov vredna okoli 216 milijonov evrov.
Da bi poenostavil prodajo Adrie Mobila, bo francoski Trigano, ki prav tako izdeluje avtodome počitniške prikolice in mobilne hišice, prevzel ne le novomeško družbo, temveč celoten Protej. Koliko bo zanj odštel, uradno še ni znano, po neuradnih podatkih pa se omenja znesek v višini okoli 200 milijonov evrov.

Del sredstev bodo lastniki prejeli v denarju, del v premoženju. To predstavlja trgovino z vozili Skupine ACH in njen hotelirski del. Prav zato ključni del celotne, skrbno načrtovane
operacije predstavlja delitev ACH na tri dele. Z ustanovitvijo dveh novih družb se bo premoženje ACH, v katerem so menedžerji leta 2005 izpeljali menedžerski prevzem, razdelilo.

Ustanovitev dveh novih družb

Na novoustanovljeno družbo ACH 2, z ustanovnim kapitalom milijon evrov, ki jo bo vodil zdajšnji generalni direktor ACH Rasto Oderlap, bo oddeljeno premoženje v višini 18,1 milijona evrov.
Med drugim trgovina z vozili, ki vključuje slovenski in srbski Autocommerce, Avto Triglav, AC - Mobil in Daimler AC Leasing v likvidacijLPo naših informacijah se je za nakup trgovine z vozili zanimal eden največjih evropskih trgovcev z avtomobili, švicarska družba Emil Frey Holding. Ta ima v Sloveniji v lasti že uvoznika avtomobilskih znamk Peugeot in Citroen. Toda prodaja trgovine z vozili Oderlapa in njegove ožje ekipe, ki bodo postali lastniki ACH 2, ne zanima, smo še izvedeli. Ali so v družbi Emil Frey res izrazili zanimanje za nakup trgovine z vozili Skupine
ACH, Oderlap ni želel komentirati.

Druga novoustanovljena družba, ki bo nastala iz ACH, se bo imenovala ACH 3 Tudi ta bo ustanovljena z ustanovnim kapitalom v višini milijon evrov. Predsednik upravnega odbora in neizvršni direktor bo postal nekdanji dolgoletni generalni direktor ACH Herman Rigelnik, njegov sin Matej Rigelnik bo, kot neizvršni direktor, prav tako član upravnega odbora, družbo pa bo kot izvršni direktor vodil Peter Krive, finančni direktor ACH. Na ACH bo preneseno premoženje v višini 24,4 milijona evrov, med drugim tričetrtinski lastniški delež družbe Union hoteli. Ta ima v prestolnici v lasti štiri hotele - Grand hotel Union, Grand hotel Union Business, Hotel Lev in Central Hotel.
Na ACH pa bo ostala naložba v Adrio Mobil. Po neuradnih podatkih naj bi dolgoletna generalna direktorica Sonja Gole po končanem prevzemu še naprej vodila novomeško družbo. Na nedavni skupščini Adrie Mobila je ACH sicer odločil o dodatni uporabi bilančnega dobička v višini 30 milijonov evrov za dividende, preostali del v višini dobrih osem milijonov evrov pa bo ostal nerazporejen. Izplačilo dividend predstavlja del dogovora o prodaji Proteja, prejetih sredstev pa ACH ne bo izplačal družbenikom, temveč bodo v celoti namenjena za predčasno vračilo posojila.

S 13,39-odstotnim lastniškim deležem je največja lastnica Proteja Goletova, z 11,52 odstotka pa ji sledi Rigelnik. Na vprašanja o prodajnem postopku Adrie Mobil Rasto Oderlap ni želel odgovarjati.

200 mio. € naj bi odštel francoski Trigano za celoten Protej.

Po neuradnih podatkih naj bi dolgoletna generalna direktorica Adrie Mobila Sonja Gole po končanem prevzemu še naprej vodila novomeško družbo.