• Medij: Radio Slovenija 1

RA SLOVENIJA 1, 12.7.2017, DRUGA JUTRANJA KRONIKA, 7:14

Nadzorni svet Luke Koper se bo v spremenjeni sestavi prvič sešel v petek. Na prvi seji bodo nadzorniki izbrali predsednika in podpredsednika, kadrovskih menjav še ni na dnevnem redu. Vseslovensko združenje malih deležnikov je sicer na Okrožno sodišče v Kopru vložilo predlog za izdajo začasne odredbe, saj meni, da gre morebiti, da gre za morebiti škodljive spremembe nadzornega sveta. Več Tjaša Škamperle.



TJAŠA ŠKAMPERLE: Delničarji so na predlog Slovenskega državnega holdinga potrdili štiri nove nadzornike. To so Andraž Lipold iz Petrola, odvetnik Uroš Ilič, Milan Jelenc iz Slovenskih železnic in revizorka Barbara Nose. Rado Antolovič je nadzornik že bil in so ga ponovno imenovali. Dosedanji nadzornik in uprava so po mnenju SDH-ja storili premalo pri nadzoru, denimo delovanja izvajalcev pristaniških storitev. Lidia Glavina zato od novega nadzornega sveta pričakuje.

LIDIA GLAVINA: Verjamemo, da bo kos vsem izzivom Luke Koper, predvsem postavljanju in realizaciji strategije, nadzoru in pogovoru oziroma sodelovanju z upravo.

ŠKAMPERLE: Razmerja sil v spremenjenem nadzornem svetu, če prištejemo še nadzornico iz koprske občine, so odprla vrata razrešitvi sedanje uprave in imenovanju nove. A se to na petkovi seji, ki bo konstitutivna, naj ne bi zgodilo. Nadzorniki morajo najprej imenovati predsednika. Prvi mož Luke Drago Matič pa je še na dopustu. Med zaposlenimi v pristanišču še vedno odmeva študija, ki jo je naročil SDH, a ni javna. Pokazala naj bi, da ima Luka nižje cene storitev, kot ostala pristanišča v regiji in opremo, ki je premalo izkoriščena. To je uprava že zavrnila. Svet delavcev je SDH pozval, naj preneha z destabilizacijo Luke. V Vseslovenskem združenju malih delničarjev v predlogu za začasno odredbo navajajo, da menjava nadzornikov s kadri, neposredno povezanimi s Slovenskimi železnicami, omogoča izkrivljenje konkurence.