• Medij: Delo

Postojnska jama je za odkup vseh delnic Certe Holdinga namenila osem milijonov evrov.

V pričakovanju  izida prevzema

Prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj je že pred tedni dejal, da bo na skupščini konec oktobra daleč največji delničar. Foto: Jure Eržen/Delo

Cerkno – Prevzemna ponudba Postojnske jame za delnice Certe Holdinga se je včeraj iztekla. Kako uspešna je bila, javnosti še ni znano, je pa prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj že pred tedni dejal, da bo na skupščini konec oktobra daleč največji delničar.

Po naših informacijah si je prevzemnik že takrat zagotovil okoli tretjino vseh delnic, medtem ko je Batagelj ves čas zatrjeval, da nakup poteka celo bolje od pričakovanj. Preden lahko javno objavi rezultat poslovne poteze, mora počakati še na odločbo Agencije za trg vrednostnih papirjev. »V Sloveniji je lažje postati predsednik kot izpeljati prevzem Certe Holdinga,« se je včeraj pošalil Batagelj. Dogajanje v holdingu je bilo namreč več kot leto dni zaznamovano z notranjim razkolom med malimi delničarji, ki jih je (bilo do zdaj) več kot 2000, in kaotično lansko skupščino s policijskim posredovanjem in posledičnimi sodnimi postopki ter končno ničnostjo sklepov skupščine. 

Certa Holding, ki obvladuje cerkljansko smučišče, hotel, Tik Kobarid in četrtino Ete Cerkno nima niti vodstva niti nadzornikov. Postojnska jama je za odkup vseh delnic namenila osem milijonov evrov, začetni prag prevzemne uspešnosti z delnico nad 50 odstotkov družbe pooblaščenke pa nato odpravila.

Zanimivo je, da je Društvo malih delničarjev Slovenije prevzemno ponudbo ocenilo za primerno, medtem ko v sorodnem Vseslovenskem združenju malih delničarjev pravijo, da tisti, ki naj bi skrbeli za zaščito interesov malih delničarjev, zavajajo.