• Medij: STA
  • Datum objave: petek, 17.03.2017

sta2032017

Ljubljana, 17. marca - Skupščina Kompasa je danes sprejela sklep o dokapitalizaciji družbe v višini 25,90 milijona evrov, večinski lastnik Adriatica.net pa jo bo v celoti izvedel s pretvorbo terjatev v kapital in prenosom stvarnega premoženja. Skupščina pa ni sprejela predloga VZMD, da bi imeli vsi obstoječi delničarji pravico sodelovati v dokapitalizaciji.



Hrvaška družba Adriatica.net, ki je v večinski lasti Agrokorja, ima sedaj v lasti 95,64 odstotka celotnega kapitala, ta delež pa želi z dokapitalizacijo še povečati, da bi po njej imela v lasti 99,12 odstotka delnic družbe, je razvidno iz sklepov skupščine.

Na predlog uprave in nadzornega sveta je skupščina danes sprejela sklep o dokapitalizaciji s povečanjem osnovnega kapitala, v njem pa je zapisano, da lahko nove delnice vpiše in vplača le večinski lastnik. Število izdanih delnic se bo po dokapitalizaciji povečalo za 1,55 milijona na 1,94 milijona.

Večinski lastnik bo v dokapitalizaciji pretvoril za 23,49 milijona evrov terjatev, ki večinoma izhajajo iz posojil iz leta 2011. Prenos stvarnega premoženja na Kompas, in sicer 39 apartmajev na otoku Šolta, pa je ocenjen na 2,40 milijona evrov.

Temu so nasprotovali v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD), ki so, kot so sporočili, na skupščini vložil nasprotni predlog, s katerim bi vsi obstoječi delničarji imeli pravico sodelovati pri povečanju osnovnega kapitala družbe v sorazmerju z njihovimi obstoječimi deleži.

Ker tega niso dosegli, je predsednik VZMD Kristjan Verbič napovedal izpodbojno tožbo, saj gre, kot je poudaril, zaradi izključitve prednostne pravice pri pridobivanju novih delnic tudi za izrazito zmanjšanje deležev malih delničarjev.

Delničarji po poleg tega na današnji skupščini z današnjim dnem odpoklicali nadzornico Tamaro Jutt Maleš, na njeno mesto pa imenovali Dunjo Šimunić Mehdin.