RTVslo.si, 23.01.2015

verbic odmevi_23_01_2015

http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-odmevi/174315990 (Intervju si lahko ogledate od 2:48 dalje).

Vse več lastnikov podrejenih obveznic v bankah, ki so dobile državno pomoč, se obrača na sodišča zaradi t. i. izbrisa. Po izbrisu obveznic NLB-ja, NKBM-ja, Abanke, banke Factor in Probanke se je zdaj sprožil še val pritožb zaradi izbrisa obveznic Banke Celje, pri katerem lastnikom niso izplačali niti že zapadlih obresti.

Država je zaradi dokapitalizacije in podržavljenja bank izbrisala več kot 100.000 delničarjev, največ v NKBM-ju, in za več kot pol miljarde evrov obveznic, poroča novinar TV Dnevnika Florjan Zupan.

Eden izmed njih je tudi Danilo Peteh, ki je večino premoženja, več kot 100.000 evrov, vložil v Banko Celje, kjer je za obveznice pričakoval 8-odstotne obresti, zdaj pa ostal brez vsega, tudi brez že zapadlega kupona. Takih kot je Danilo je še skoraj 200, sicer pa na tisoče tistih, ki zdaj iščejo pravico na sodiščih, med njimi je tudi olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva Primož Kozmus.

Vseh ustavnih presoj je že preko 20, tudi v imenu varuhinje človekovih pravic in državnega sveta, pa prek 10 tožb na upravnih sodiščih in celo kazenska ovadna, številnih oškodovanih posameznikov in združenj.

Ustavno sodišče je že ugotovilo, da gre za poseg v zasebno lastnino, saj nobena banka ni končala v stečaju. Metodologija izračunavanja kapitalske luknje ostaja skrivnost, zato je ustavno sodišče zaprosilo še za dodatna pojasnila evropsko sodišče v Luksemburgu. Odločitev je pričakovati prihodnje leto, glede na to, da bo morala država prihodnje leto vrniti denar varčevalcem NLB-ja v BiH-u in na Hrvaškem, lahko tudi razlaščenci bank upravičeno pričakujejo vrnitev denarja, še poroča Florjan Zupan.

Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič je v pogovoru za Odmeve dejal, da je oškodovanih okoli 600.000 državljanov in da bo treba vračati blizu milijarde evrov. Pričakuje uveljavitev principa odgovornosti za tiste, ki so to zakrivili, in ti so znani.

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items